Afbeelding
Foto: Gemeente Hellevoetsluis
Column burgemeester

Sociale media

Actueel 489 keer gelezen

Voor mij is het lezen van de krant nog steeds onderdeel van mijn vaste ochtendritueel. Maar verder zie ik dat sociale media een steeds prominentere plaats innemen in ons dagelijks bestaan. Onlangs verloor ik één van mijn favoriete oorbellen. In een opwelling deed ik een oproep op Facebook. `Nooit geschoten is altijd mis', dacht ik. Ik verwachtte er eigenlijk niet veel van. Al snel werd mijn bericht ruim 100 keer gedeeld. Mooi om zo de behulpzaamheid van mensen te ervaren.

Ook deed ik eerder, onder andere via sociale media, een oproep aan Hellevoeters om 'in gesprek' te gaan met elkaar en met de collegeleden over cultuur in de wijk, veiligheid, verkeer en werkgelegenheid. Dat leverde de nodige reacties op. Twee weken geleden ontmoetten we elkaar in het gemeentehuis. Het was een boeiende avond, met interessante gesprekken. Nu gaan we kijken hoe we deze onderwerpen verder gaan uitwerken, mét elkaar. Wellicht krijgen sociale media daar nog een rol in, bijvoorbeeld om jongeren te betrekken, die niet zo snel naar het gemeentehuis komen.

Sommige 'gemeentelijke' onderwerpen leiden tot veel reacties op sociale media. Vooral onderwerpen die heel dichtbij de leefomgeving van mensen komen. Een bericht over de nieuwe manier van afval inzamelen leidde bijvoorbeeld tot honderden reacties.

Wat ook het nodige stof doet opwaaien op sociale media, is de Gebiedsvisie Hellevoetsluis Zuidoost, waarin onder andere de 'patatweg' is opgenomen. De politiek buigt zich in deze weken over dit onderwerp. Maar liefst 32 mensen kwamen inspreken bij een vergadering van de gemeenteraad en ruim honderd belangstellenden zaten in de zaal. Deze week wordt er verder over vergaderd. De grote betrokkenheid zie je terug op de sociale media. Ook hier worden zorgen geuit en zaken ter discussie gesteld. Daar is op zich niks mis mee. Minder prettig wordt het wanneer reacties of berichten erop gericht lijken te zijn om mensen te beschadigen, iets wat niets meer met de inhoud te maken heeft. Dat is de mindere kant van sociale media en die baart me af en toe wel zorgen. Dan vind ik het toch beter om elkaar in de ogen te kijken en het gesprek aan te gaan.

Wat betreft mijn verloren oorbel: Ook de vinder zag mijn bericht, dus ik heb mijn oorbel weer terug, dankzij de razendsnelle verbinding van de sociale media. Daarvoor wil ik u hartelijk danken.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant