12 zakken zwerfafval ingezameld
12 zakken zwerfafval ingezameld Foto: Wil van Balen

Rotary en scouting ruimen het strand op

Actueel 281 keer gelezen

Hellevoetsluis - Op zaterdag 6 april organiseerde Rotary Club Voorne-Putten met hulp van Scouting Hellevoetsluis een strandschoonmaakactie. De opruimploeg vierde hun inzet achteraf bij de Adventuredome. Hier was tevens wethouders Peter Schop aanwezig om de ploeg te bedanken.

De dag begint informatief, vrijwilligers van het IVN brengen de kinderen wat bij over zwerfafval door middel van een presentatie. "Je ziet veel herkenning bij de kinderen," zegt Bianca Burger van Scouting Hellevoetsluis, "Op scouting doen we ook veel met het milieu dus daar hebben we het ook wel eens over zwerfafval gehad en dat zien ze terug. Ze weten dat al het vuil dat ze in de natuur tegenkomen daar niet hoort." Na de presentatie deden de kinderen nog een aantal spelletjes met als thema zwerfafval en daarna was het tijd om op te ruimen. "Meteen de vuilniszak en de knijper erbij en schoonmaken met z'n allen." Het zijn vooral de kleinere stukken afval dat de opruimploeg tegenkomt op het strand. "Ik denk dat we met de scouting toch wel zo'n 12 zakken met vuilnis hebben geraapt."

"Alstublieft!"
Na afloop verzamelt de groep zich bij Adventuredome waar wethouder Peter Schop de ploeg toe spreekt terwijl de kinderen genieten van een welverdiend patatje. "Hartelijk bedankt allemaal!" begint hij. "Alstublieft!" klinkt er uit de groep scouting kinderen. "Al het plastic dat jullie hebben opgehaald gaat nu niet meer opgegeten worden door vogels en vissen," vervolgt hij, "Daarom hebben jullie heel veel beesten heel veel ellende bespaard. Want als die vogels en vissen al die kleine stukjes plastic opeten worden ze heel erg ziek. Jullie hebben geholpen aan een betere toekomst en ik vind dat heel erg belangrijk."

Je wordt er niet goed van
Voor wethouder Schop is het weghalen van zwerfafval van groot belang. "Waar je echt van schrikt is het moedwillige afval, een zak van de Mc Donalds dat uit een autoraam gesodemieterd wordt, blikjes bier die in de berm liggen, dat is het echt storend gedrag. Ik kan me niet voorstellen dat je dat moedwillig doet. Wij geven heel veel geld uit om de buitenruimte goed schoon te houden. Dat lukt de ene keer beter dan de andere keer," geeft Schop toe, "Daar ga ik echt niet over twisten, maar als er dan net is schoongemaakt en je ziet vlak daarna dat iemand daar weer vuil op straat heeft gegooid, daar word ik echt niet goed van."

"Deze mensjes, deze hele jonge nog te vormen mensjes, gaan natuurlijk nooit meer vuil op straat gooien wanneer ze dit soort educatie krijgen. De scouting zijn van zichzelf al hele betrokken mensen, net als de Rotary Club Voorne-Putten zorgen er uiteindelijk voor dat we naar een betere wereld gaan. Afgezien van dat ziet Hellevoet er een stuk beter uit zonder zwerfafval", aldus Schop.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant