Afbeelding

Gastcolumn: De norm van vriendelijkheid

Actueel 808 keer gelezen

Ik woon op dit moment zo'n vijf maanden in Hellevoetsluis en het is alsof ik elke dag weer van mijn werk naar mijn vakantieadres ga. Iedereen groet elkaar, de straten zijn schoner dan de meeste andere steden, de vuilnisman maakt een babbeltje met je, bij de supermarkt word je welkom geheten door de manager. Mijn nieuwe buren stonden bijna in de rij om me te helpen met mijn nieuwe huis.

Door Marcello Stewart

Wat me opvalt, is dat de bewoners van Hellevoetsluis dit allemaal maar normaal vinden. Als artiest/ cabaretier kom ik in verschillende steden. In die steden zou dit niet normaal zijn, maar speciaal. Je zou het nieuws halen als je iemand helpt, sommigen weer worden geridderd, maar in Hellevoetsluis krijgt men geen lintje voor het goed zijn voor je medemens, want in Hellevoetsluis vinden ze goed doen normaal. Het woordje "normaal" stamt af van het Latijnse wordt "Norma" "gewoon vinden". Zoals Jezus zei in de bijbel "Uw vriendelijkheid zij alle mensen bekend". Hellevoeter Duncan gaat Nederland vertegenwoordigen bij het Europese Songfestival. En voor mij heeft hij sowieso al gewonnen, omdat hij gewoon een zeer goed liedje zingt en een vriendelijkheid uitstraalt die in Hellevoetsluis normaal is.

Naast mijn werk als artiest fluit ik ook als scheidsrechter voor de KNVB. Ik kom bij tientallen verschillende voetbalclubs in Zuid-Holland. En ja, ook daar zie ik het verschil. Ik floot een aantal weken terug een wedstrijd in Oudenhoorn. Ik was op de fiets gegaan, omdat het tien minuten fietsen zou zijn van waar ik nu woon. Maar toen ik in Oudenhoorn was aangekomen, kon ik de voetbalvereniging niet vinden. Ik zag een oudere man op een scootmobiel rijden en vroeg hem of hij wist waar de voetbalvereniging OHVV was. In plaats van dat hij mij wat aanwijzingen gaf, zei hij: "O, fiets me maar achterna dan breng ik je erheen". Ik wist niet wat ik meemaakte.

Op het voetbalveld ging het als bij elke andere wedstrijd, maar na afloop zag je het gedrag van de echte Hellevoeters. Scheids wil je wat eten?Wil je wat drinken? Zelfs de spelers van de tegenstander werden in de watten gelegd. Na afloop fietste ik richting huis langs wat boerderijen waar er telkens werd geroepen "Dank je wel scheids, goed gefloten."

Natuurlijk zal er hier en daar wel een incident plaatsvinden, maar de Norm van Vriendelijkheid vindt men hier heel normaal.


Lijkt het jou ook leuk een gastcolumn voor Groot Hellevoet te schrijven?
Bij Groot Hellevoet willen wij iedereen in Hellevoetsluis de kans geven op een plaatsje in onze nieuwe rubriek waarbij een gastcolumnist aan het woord is.Heb jij een vlotte pen en kun je in +/-400 woorden een prima leesbare boeiende column schrijven? En zou je het leuk vinden dat jouw column bij iedere lezer van Groot Hellevoet op de mat valt en online geplaatst wordt op onze website dan nodigen wij jou uit om je 'schrijfsels' met ons te delen.

Een columnist krijgt bij Groot Hellevoet de mogelijkheid om iets duidelijk te maken, maar we verwachten dat die vrijheid natuurlijk ook de nodige verantwoordelijkheid met zich meebrengt; een discussie en iets scherp neer kunnen zetten is prima, maar persoonlijke beledigingen, racisme, seksisme en bedreigende taal, daar houden we niet van en schrappen we uiteraard.Vergeet niet je naam te vermelden, anonieme columns kunnen wij helaas niet plaatsen.

Klim in de pen of ratel over je toetsenbord, we zien je column graag verschijnen via redactie@groothellevoet.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant