Er zijn meer burgerhulpverleners nodig om de overlevingskans bij een hartstilstand te vergroten
Er zijn meer burgerhulpverleners nodig om de overlevingskans bij een hartstilstand te vergroten

Bewoners zorgen voor Buurt-AED Sacharovlaan

Actueel 709 keer gelezen

Hellevoetsluis - Vanwege haar werk als physician assistent (vergelijkbaar met basisarts) weet Petra van Houten hoe belangrijk de aanwezigheid van een AED in de buurt kan zijn. Een AED (Automatische Externe Defibrillator) is een apparaat dat door een schok kan zorgen dat iemand een hartstilstand overleeft.

Per jaar krijgen ongeveer 17.000 mensen een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Een AED betekent vaak het verschil tussen leven en dood. Want ga maar na: bij 70 % van de mensen die een hartstilstand krijgen gebeurt dat vlakbij huis. Nog eens 14% vindt plaats op straat. Als er in veel buurten een AED beschikbaar is, kan dat levensreddend zijn.

Petra volgde een cursus reanimatie en omgaan met een AED en via haar cursusleider vond ze de inspiratie om in actie te komen om geld in te zamelen om in haar buurt een AED te kunnen ophangen. Petra heeft veel gehad aan de informatie die te vinden is op http://buurtaed.nl. Daar wordt ook hulp geboden met praktische zaken zoals een flyer maken die in de buurt kan worden uitgedeeld. Petra besloot het grondig aan te pakken en is met de flyer huis-aan-huis gegaan om de buurtbewoners uit te leggen wat een AED kan betekenen en natuurlijk om een donatie te vragen. Als eerste bezocht zij alle adressen in de Sacharovlaan, toen er nog niet genoeg geld binnen was liep zij dezelfde route die haar dochter loopt bij het bezorgen van de Groot Hellevoet!

Er was in totaal bijna 4.000 euro nodig, 1.075 euro daarvan wordt bijgedragen door Philips. In totaal 47 donateurs brachten het resterende bedrag binnen. Met de aanschaf alleen ben je er nog niet Nadat de AED met buitenkast is aangeschaft ben je er nog niet. Het apparaat moet opgehangen worden en geïnstalleerd en dat kost geld. Daarnaast zijn er jaarlijkse stroomkosten, verzekeringskosten en moeten de batterij en elektroden regelmatig vervangen worden. Hiervoor organiseerde Petra een buurtborrel om een spaarpotje te kunnen aanleggen.

Petra vindt het fijn om te horen dat de gemeente Hellevoetsluis dit soort acties ondersteunt. Marjan Peelen-Kamphuis, gemeenteraadslid, kan benaderd worden voor meer informatie: m.kamphuis-ibh@hellevoetsluis.nl Ook zou het prettig zijn indien er centraal geregeld zou worden dat meer mensen leren omgaan met een AED. Want met het ophangen van een AED alleen ben je er niet. Een burgerhulpverlener staat aangemeld bij het reanimatie-oproepsysteem HartslagNU. Bij een hartstilstand in de buurt krijg je via je mobiel een oproep om naar het slachtoffer te gaan. De eerste 6 minuten zijn cruciaal want de overlevingskans is het grootst. De ambulance is meestal niet zo snel. Een buurtbewoner kan dat wel zijn. Kijk voor meer informatie op http://www.hartstichting.nl

Voor vragen over opleiden om te leren reanimeren kun je mailen aan reaenaedvoorne@hotmail.com. Overige vragen over buurt AED's mogen naar hellevoetsluishartveilig@hotmail.com

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant