Bij de Hindoes is Kalkin de vernietiger van de duisternis..
Bij de Hindoes is Kalkin de vernietiger van de duisternis..

van de Uil van Minerva en Leda en de Zwaan...

Actueel 624 keer gelezen

Veel mensen zijn geschrokken van de verkiezingsuitslag. Geschrokken was ik niet, wel verrast.

Hoe lang is het geleden dat de wetenschap en de kunstenaars de schuld kregen van alles wat er in een land verkeerd ging? De uil die op de schouder van de godin van de wijsheid Minerva zat, werd het wereldwijde symbool van de wijsheid. 'De uil vliegt bij nacht' wil zoveel zeggen als wanneer het donker en de chaos dreigt de wijsheid voor het gevaar waarschuwt zodat men tot inkeer komt. De graag aangehaalde filosoof Hegel zag daar iets positiefs in, terwijl de egomaan - om ook eens een moeilijk woord te gebruiken - Baudet het juist omdraait en ons waarschuwt dat onze ondergang dreigt. We zijn immers bang voor vreemdelingen, dure energielasten en dat klimaat, ach, het is toch weer lente geworden? Als ik het in één zin zou samenvatten: 'Met dure woorden en begrippen zaken versimpelen'.

Baudet grijpt naar de Romeinse mythologie, waar Jupiter de grote baas was. Laat ik er dan eens een stukje Griekse mythologie bij pakken waar Zeus de oppergod was. Die Zeus nu,had zijn oog laten vallen op Leda, de vrouw van de koning van Spanje. Hij bekeek haar met welgevallen net als Koning David dat deed bij Batsheba, de vrouw van de legeraanvoerder Uria. David stuurde Uria op een zelfmoordmissie en nam Batsheba in bezit. Zeus deed het anders. Toen Leda hem duidelijk had gemaakt dat ze hem niet wilde nam hij een andere gedaante aan. Die van een zwaan en in die hoedanigheid verkrachtte hij haar. Kwamen zelfs tweelingen van waarvan Castor en Pollux de bekendste waren. De zwaan was en is eigenlijk ook nog steeds het symbool van schoonheid en elegantie net als de in een knap pak gestoken Baudet wiens uiterlijk hem ook al mee zit.

Het eindresultaat van de verkiezingsuitslag is dat de gevestigde partijen steun gaan zoeken bij de linkse partijen waarbij GL de meeste kans maakt. Maar ook daar hangt een prijskaartje aan. En daar profiteert het klimaat dan weer van en komt er ook geen Trump muur om ons land heen. Want de kiezer heeft gesproken. Wilders kan alleen nog maar hopen op een plekje op de lijst van Baudet bij de volgende verkiezingen voor de Tweede Kamer.
Vincent

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant