Afbeelding
Foto: stock

DCMR start in april onderzoek naar lood in bodem bij speelplaatsen

Actueel 544 keer gelezen

Het onderzoek naar lood in de bodem bij 5 openbare kinderspeelplaatsen in Hellevoetsluis zal begin april starten. 

De DCMR Milieudienst Rijnmond doet hier in opdracht van de provincie Zuid-Holland en in overleg met de gemeenten en de GGD Rotterdam Rijnmond onderzoek naar. Het gaat in Hellevoetsluis om 5 openbare kinderspeelplaatsen (Opzoomerlaan 76A (achter), Nieuwe Zeedijk (strandje), Korenschoof 14 (tegenover), Glacisweg 1 (tegenover) en Smalspoor 3 (tegenover). Inname van lood kan nadelige effecten hebben op de gezondheid. Vooral van jonge kinderen tot 6 jaar.  Hoewel de bodem in Zuid-Holland een stuk schoner is dan vroeger komt door eeuwenlang gebruik op veel plaatsen nog lood voor in de bodem. 

Speelplaatsen in oude kernen in kaart gebracht
De DCMR heeft samen met de gemeente speelplaatsen in de oude kernen in kaart gebracht. Hier is de kans op lood in de bodem het grootst. De DCMR heeft milieuadviesbureau ATKB gevraagd dit onderzoek uit te voeren. Begin april 2019 start dit onderzoek in de gemeente. Het bureau maakt foto's van de inrichting van de speelplaats en neemt indien nodig bodemmonsters. Bodemmonsters zijn nodig als kinderen op of rond de speelplaats in contact kunnen komen met de grond. Gedurende het onderzoek kunnen de speelplekken gewoon gebruikt worden. De gemeente verwacht de uitkomsten van het onderzoek nog voor de zomer. Op basis van de resultaten zullen er indien nodig maatregelen genomen worden. 

Kijk voor meer informatie op https://www.dcmr.nl/onderwerpen/onderzoek-naar-blootstellingrisicos-lood-bij-kinderspeelplaatsen.html van de DCMR of op https://www.hellevoetsluis.nl/

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant