[gastcolumn] Opa-achtig? | GrootHellevoet.nl
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226262&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groothellevoet.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=322" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo groothellevoet.nl
Foto: stock
gastcolumn

Opa-achtig?

  •   119 keer gelezen   Actueel

Een column moet over iets gaan om de aantrekkelijkheid of zin van het lezen te vergroten. Kijk je naar het dagelijkse leven dan gaat het bij veel dingen in feite nergens over, maar weten mensen zich daar toch heel druk over te maken.

Door George Verhoef

Laatst stuitte ik op het fenomeen leeftijd. Iets wat velen van ons óf in alle openheid óf heimelijk toch wel bezig houdt.

Opa-achtig
Een vriend van mij werd door een kleinkind van andere vrienden opa genoemd. Dat bracht een hoop verontwaardiging teweeg en hij uitte dit meermalen. Hij vond zichzelf er nog heel jong en dus lang niet opa-achtig uitzien, maar vergat hoe het beeld is over zestigers vanuit het oogpunt van jonge kinderen. Natuurlijk grapten we hierover tot ik werd 'terug gepakt'.

Haantjes of hondjes
Mijn vriend had op een bepaalde dag de zorg voor ons hondje op zich genomen, liep met het beestje over de vestingwallen en kwam een dame met een kleiner hondje tegen. De beide hondjes mochten elkaar niet (beter gezegd lieten zij zich verleiden tot hanengedrag) en gromden dientengevolge heftig tegen elkaar. "Het is mijn hondje niet hoor", zei mijn vriend. "Nee", zei de dame "dat weet ik, hij is van die oudere man."

Hoogst verontwaardigd
Toen mij dat verteld werd schoot ík in de verontwaardiging. Ik, een oudere man? Hoewel ik niet echt ijdel ben, knaagde deze opmerking stevig aan mijn ego. Mijn vrouw confronteert me nu regelmatig fijntjes met deze opmerking. Dan borrelt de verontwaardiging weer op. Hoe durven ze om mij zo weg te zetten.

Tand des tijds
Maar de tand des tijds vreet door en willen we niet altijd onder ogen zien. Is het beeld van anderen niet objectiever en dus rechtvaardiger dan ons zelfbeeld? Zolang we het verouderingsproces in goede of relatief goede gezondheid kunnen beleven zijn we spekkoper.

Toch?? Kijk maar eens om je heen naar mensen die op vaak te jonge leeftijd met hun gesteldheid problemen hebben of zelfs de wereld vaarwel hebben moeten zeggen.

Leeftijd en uiterlijk blijken dan eens te meer van totaal ondergeschikt belang.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226262&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groothellevoet.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=322" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9768100&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=groothellevoet.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=322" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226264&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groothellevoet.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=322" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>