D66 en GroenLinks willen geen ballonnen | GrootHellevoet.nl
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226262&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groothellevoet.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=322" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo groothellevoet.nl
Foto: Afbeelding van Peter H via Pixabay

D66 en GroenLinks willen geen ballonnen

  •   295 keer gelezen   Actueel

De drie gemeenten op Voorne liggen in een mooi gebied aan of dicht bij de kust. Stichting De Noordzee heeft samen met Boskalis al jaren 's zomers een twee weken durende actie De Boskalis Beach Clean Up, waar ze op alle stranden van de Nederlandse kust, van Cadzand tot Schiermonnikoog zwerfvuil verzamelen.

Dit vuil wordt elk jaar geanalyseerd. Uit die analyse blijkt dat sigarettenpeuken en ballonresten erg hoog scoren. Met ballonnen vieren we vaak een feestje of nemen we afscheid. Helaas eindigen de opgelaten ballonnen vrijwel allemaal als zwerfafval in de vrije ruimte. De ballonresten staan in de top-6 van meest gevonden afval in de natuur. De ballonresten belanden zowel op straat, als in sloten, rivieren en op onze mooie stranden. Ook zorgen ze voor verstopping van de watergangen. Een kwart van alle opgelaten ballonnen eindigt in zee en gaat uiteindelijk op in de plastic soup.

Dit heeft desastreuze gevolgen voor dier en natuur. Ballonnen zwerven lang rond in het milieu omdat ze niet makkelijk worden afgebroken. Dieren raken verstrikt of stikken omdat ze de ballonnen als voedsel zien. Zelfs de biologisch afbreekbare ballon is pas na jaren afgebroken.

Bij het afbreekproces van een ballon komen microplastics vrij. Deze zorgen voor een verdere vervuiling van het milieu. De deeltjes belanden in de magen van vogels, vissen of andere waterdieren zoals schildpadden dolfijnen. En uiteindelijk ook in onze voedselketen. D66 en Groen Links Hellevoet stellen het college de volgende vragen:

Bent u het met ons eens dat het oplaten van ballonnen onnodige milieuvervuiling veroorzaakt? Zo ja, wat is uw plan dit tegen te gaan? Zo nee, waarom niet?
Bent u het met ons eens dat ook het oplaten van de zgn. biologisch afbreekbare ballonnen niet wenselijk is, omdat het jaren kost voordat ze zijn afgebroken?
Welke wettelijke mogelijkheden heeft u om dit probleem aan te pakken?
Bent u bereid om als gemeente het goede voorbeeld te geven en zelf geen ballonnen (biologische en niet-biologische) op te laten bij evenementen?
Op welke manier bent u bereid bewustwording te creëren bij Hellevoetse (of Brielse of Westvoornse) organisaties over de vervuilende effecten van het oplaten van ballonnen? Zo nee, waarom niet?
Bent u bereid om ook partnerorganisaties van de gemeente aan te sporen geen ballonnen meer te gebruiken bij evenementen? Zo nee, waarom niet? Zo ja, hoe wilt u dit bewerkstelligen?
Wij zien graag een complete uitbanning van deze vorm van zwerfvuil. Met welke maatregelen denkt u dit te kunnen bewerkstelligen?
Wij zien graag een algeheel verbod in de gemeente voor het oplaten van ballonnen, zou u hier aan mee willen werken? Zo nee, wat zijn uw bezwaren hierin?<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226262&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groothellevoet.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=322" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9768100&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=groothellevoet.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=322" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226264&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groothellevoet.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=322" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>