1 op de 5 kinderen verlaat de basisschool met taalachterstand
1 op de 5 kinderen verlaat de basisschool met taalachterstand Foto: stock

Voorlezers en coördinatoren gezocht

Actueel 339 keer gelezen

De Bibliotheek zoekt voorlezers en coördinatoren in de gemeente Brielle, Hellevoetsluis, Nissewaard en Westvoorne.

De VoorleesExpress is een landelijk project voor kinderen met een taalachterstand. Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta en de Boekenberg zoeken enthousiaste voorlezers en coördinatoren die op vrijwillige basis een steentje willen bijdragen aan taalontwikkeling.

Jonge kinderen die door hun ouders worden voorgelezen, ontwikkelen een voorsprong in hun taalontwikkeling. Peuters die dagelijks worden voorgelezen, presteren later beter in taal en rekenen en het geeft een voorsprong in hun cognitieve, sociaal-emotionele, lichamelijke en creatieve ontwikkeling.

Taalontwikkeling
Ieder jaar verlaat gemiddeld 1 op de 5 kinderen in Nederland de basisschool met een taalachterstand. De VoorleesExpress zet zich in om dit aantal terug te dringen door kinderen met een taalachterstand 20 weken lang, een keer per week thuis voor te lezen. Dit stimuleert de taalontwikkeling van jonge kinderen. Daarnaast verbindt de VoorleesExpress op deze manier mensen met verschillende achtergronden met elkaar.
Taalachterstand
Als voorlezer lees je 20 weken lang voor bij een gezin thuis op Voorne-Putten aan kinderen tussen 2 en 8 jaar met een taalachterstand. Door middel van taalspelletjes en voorlezen draag je bij aan de taalontwikkeling, versterk je het gevoel voor de Nederlandse (boeken)taal, en vergroot je de woordenschat. Een belangrijke taak naast het voorlezen is het stimuleren van betrokkenheid van de ouders. Als coördinator begeleid je 20 weken lang vijf voorlezers. Je vormt daardoor de spil tussen de gezinnen, voorlezers en de projectleiding en bewaakt de voortgang van het project.
Voorleesexpress
Wil jij één van deze uitdagende vrijwilligersfuncties binnen de VoorleesExpress op Voorne-Putten? Reageer dan vòòr 15 maart 2019 door een mailtje te sturen naar de VoorleesExpress en geef hierbij aan voor welke functie je interesse hebt! Voor een vrijwillige functie bij de VoorleesExpress in de Nissewaard kun je een mailtje sturen naar voorleesexpress@deboekenberg.nl en voor een vrijwillige functie bij de VoorleesExpress in de gemeente Brielle, Hellevoetluis en Westvoorne kun je mailen naar voorleesexpress@bzhd.nl! Kijk voor meer informatie over de vacature op www.bzhd.nl/vacatures.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant