Afbeelding
Foto: V. Hoekman

NL Doet opruimactie Vogelbuurt

Actueel 339 keer gelezen

Hellevoetsluis - Zaterdag 16 maart is de landelijke vrijwilligersactie NL Doet. De groep: 'Welk stukje van Hellevoet maak jij schoon?' organiseert die dag een opruimactie in de vogelbuurt. Vanessa Hoekman heeft de actie opgezet.

Vorig jaar had Hoekman ook een opruimactie opgezet tijdens NL doet, in samenwerking met stichting Pameijer. "Zij hadden vrijwilligers die kwamen helpen en uit onze wijk hadden we vier aanmeldingen", legt Hoekman uit, "vooraf aan de opruimactie was er een Facebookactie voor kinderen. Die kinderen konden op de foto met een volle zak afval, daar konden ze vijftig euro mee winnen. Dat zorgde ervoor dat een aantal kinderen veel gingen schoon maken."

Aan de slag
Helaas zijn er dit jaar minder aanmeldingen dan vorig jaar. "Ik hoop dat er nog veel mensen willen helpen. We gaan met z'n allen voor een schone buurt!" Dit jaar zullen de vrijwilligers zich om drie uur verzamelen op de hoek van de Fazantenlaan, bij de plantenbak met de meeuw. Daar zullen de taken verdeeld worden. "Het idee is dat als er veel aanmeldingen zijn, mensen zelf vertellen wat ze leuk vinden om te doen en daarmee aan de slag gaan," de actie duurt tot vijf uur.

Opruimen is leuk!
Voor Hoekman is het een soort missie geworden om de straat schoon te maken en te houden. "Ik ben altijd al veel met de natuur en het milieu bezig. Als ik met de hond ging wandelen kon ik niet begrijpen dat er zo veel afval ligt. Toen ben ik eigenlijk uit irritatie begonnen met opruimen", Hoekman vertelt dat ze in het begin nog wel een drempel over moest. "Het is toch wel raar, je gaat iets van iemand anders opruimen. Maar als je de dag erna weer buiten loopt is het schoon; het is een soort verslaving geworden. Die verslaving veranderde in een missie." Hoekman hoopt dat haar acties andere mensen ook actief maakt om buiten op te ruimen of dat het mensen stopt hun afval op straat te gooien. "Dat is eigenlijk het belangrijkste. Als wij het opruimen is dat leuk, maar als de volgende dag dezelfde bestuurders van auto's weer van alles neergooien komt er geen verandering."

Grijpers en hesjes
Hoekman vraagt vaak of haar kinderen mee gaan met opruimen. "Mijn dochter vindt het heel gezellig, je doet het samen en bent lekker aan het kletsen. Het is ook iets wat je goed bezig houdt, want er ligt echt heel veel. Het is haast een sport om alles weg te halen wat je tegen komt." Hoekman ruimt ook wel eens op met de basisschool van haar kinderen. "Die zijn ook enorm enthousiast omdat ze achter elkaar de bosjes in kunnen. Ze krijgen grijpers en hesjes en zijn apetrots als ze met een volle zak komen. Iedereen kan ook iets vinden, het is niet dat er één heel veel pakt en een ander niet. Eigenlijk is dat heel slecht, maar het is wel zo."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant