Afbeelding
Foto/tekst: Leo Blok

Commissie kritisch over Ploegschaarplan

Actueel 655 keer gelezen

Dat de behandeling van de plannen met de Ploegschaar in de de raadsvergadering van 7 maart geen hamerstuk wordt, werd afgelopen donderdag wel duidelijk.

Het was vooral Cilia Meerman, fractievoorzitter van het CDA die in een emotioneel betoog het plan en de gevolgde procedure bekritiseerde, maar meerdere partijen maakten duidelijk het extra krediet van een kwart miljoen niet zomaar te willen afhameren.

De kritiek betrof vooral dat zonder enige tussenrapportage of mededelingen aan raad of commissie het aantal vierkante meters van het nieuwe gebouw gedaald was van 900 vierkante meter naar 200 vierkante meter. Wethouder van der Velde gaf toe dat de wijziging van de plannen nogal schoksgewijs was verlopen. Hij had samen met wethouder Schop een bezoek gebracht aan de Ploegschaar. Er blijken in De Ploegschaar geen commerciële activiteiten plaats te vinden die huur opleveren, alleen maar activiteiten door vrijwilligers die met subsidie worden gefinancierd. Op dit moment bestaat De Ploegschaar uit 8 lokalen plus een aula, die allemaal worden gebruikt op meerdere dagen per week. In de aula worden ook kerkdiensten gehouden. Volgens de wethouder is er geen plaats voor al die activiteiten in het nieuwe gebouw. Hij denkt als oplossing aan de vorming van buurtkamers zoals ook in de Bloemen en Plantenbuurt en bij de Apollo is gebeurd. Het opknappen van de buitenruimte biedt ook ruimte voor de jeugd die bovendien voor een groene wijk zorgt. Dat gebeurt volgens de Buurtaanpak Plus methode die ook al eerder werd toegepast.

Wel of niet passend
Het verhaal van de wethouder leidde niet tot begrip bij de CDA fractie. 'Het plan past alleen binnen het budget, maar niet binnen de visie op het plan. De teleurstelling en de emotie was duidelijk zichtbaar en de eind zin 'Ik begrijp hier helemaal niets van' zei eigenlijk alles.

Ook collega-raadslid Hans Reumkens (IBH) toonde zich kritisch over de grootte van het nieuwe gebouwtje waar dan ook nog kook en toiletvoorzieningen in moeten worden geplaatst. Rondom de Ploegschaar is in de afgelopen jaren een stroom van buurtactiviteiten is ontstaan, is een feit. Er zijn veel vrijwilligers aan de slag gegaan en er wordt voor veel verschillende doelgroepen iets gedaan.

Namens GroenLinks vroeg Nicko van Straaten zich af of er door de aandacht voor de Ploegschaar geen ongelijkheid ontstond ten opzichte van andere wijken. De VVD fractie vroeg zich bij monde van Edwin van der Geest af hoe het gesteld was met de exploitatie van het nieuwe gebouw.

Na een korte door de PvdA aangevraagde schorsing, werd duidelijk dat het agendapunt wel naar de gemeenteraad van 7 maart gaat, maar zeker geen hamerstuk of gelopen koers wordt...

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant