Afbeelding
Foto: Zoe Bonefaas

Wessel Bekker (11) zet zich in voor het milieu en de Nierstichting

Actueel 696 keer gelezen

Hellevoetsluis - Op 7 januari kreeg Wessel Bekker wel een heel speciale prijs van de burgemeester tijdens de nieuwjaarsreceptie. De elfjarige jongen kreeg een jeugdlintje voor zijn inzet voor het milieu én de Nierstichting.

Eigenlijk had hij helemaal geen zin in de receptie "Ik dacht: wat saai!", lacht Wessel. De avond veranderde helemaal toen de burgemeester hem vroeg om naar voren te komen. Op het podium bedankte zij hem voor zijn inzet en speldde ze het jeugdlintje op de borst van Wessel. Op het lintje staat heel groot: Held van Hellevoetsluis. "Je voelt je nu zeker ook wel een held", zegt zijn zusje Jolein (8) waarop haar grote broer antwoordt met: "Een beetje."

Naast zijn inzet voor het milieu zet Wessel zich ook in voor de Nierstichting. Hij gaat samen met zijn moeder en zusje langs de deuren om zo geld op te halen voor de stichting. Afgelopen collecte hebben zij €192 euro opgehaald. Buiten de weken waarin hij langs de deuren mag gaan met de collectebus maakt Wessel lavendelzakjes en werkjes van strijkkralen. "Die verkoop ik omdat mijn vader een ziekte heeft", legt Wessel uit. De opbrengst van het afgelopen jaar bedraagt €214 euro. De oma van Wessel, Mieke Bekker, vertelt dat Wessel uren besteedt aan het maken van de zakjes. "Soms vraagt hij of ik hem wil helpen en na een uur heb ik het wel gezien, maar hij zit dag in dag uit de bloemetjes van de lavendel te halen."

Toen Wessel een jaar of twee geleden hoorde over de plasticsoep en de dieren die overleden door zwerfafval klikte er iets in hem. Op weg naar de supermarkt wilde hij het afval dat hij op straat vond weggooien, maar zijn moeder vond dit zonder handschoenen niet zo'n goed idee, dus schreef Wessel een brief naar de burgemeester om grijpstokken te vragen. "Die kreeg ik! De burgemeester kwam langs met grijpstokken en een zak", vertelt Wessel, waarop zijn zusje inhaakt met: "Ze kwamen speciaal in een veegwagen." Vanaf het moment dat Wessel zijn eigen grijpstokken heeft, gaat hij minstens eens in de twee weken de straat op om vuil te ruimen, meestal met de hulp van zijn zusje.

Tegenwoordig heeft Wessel een heel team dat hij meeneemt op zijn opruimtochten. "Als iedereen er is, zijn we met acht kinderen." Samen verzamelen ze meestal twee volle zakken met afval. Flesjes met statiegeld bewaren ze om het geld op te halen. "Voor de Nierstichting hè", zegt opa Bernhard Bekker. "Nee! Daar kopen we ijs van!"

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant