Duurzaamheid neemt een belangrijke plaats in, in het leven van het gezin Kamphuis.
Duurzaamheid neemt een belangrijke plaats in, in het leven van het gezin Kamphuis. Foto: Leo Blok

Klaas Kamphuis 'Bij het CDA vind ik spiritualiteit'

Actueel 869 keer gelezen

Klaas Kamphuis werd 63 jaar geleden geboren in Groningen, bezocht de middelbare school in Delft - in de Juniusstraat - en studeerde in Nijmegen. Sinds 2018 is hij voor het CDA lid van de gemeenteraad in Hellevoetsluis.

Tot zijn tiende jaar woonde hij op een schip (een kustvaarder) waarop zijn vader kapitein was, en zag zodoende heel wat van de wereld. Toen zijn vader voor een leven aan de wal koos, werd het leven heel anders. Vader volgde een opleiding in de chemie en koos voor een baan in de weg- en waterbouw.

De Bijbel is voor Klaas een belangrijk boek, hij haalt er vooral regels over gezond leven en het gezin uit. "Zowel in de Bijbel als in de Koran staan dingen die nu door veel mensen worden gebruikt bij een gezonde voeding. Over melk, rood vlees en het gebruik van bloed bijvoorbeeld. Toch gek dat ze dat zolang geleden al wisten", vindt de Hellevoetse ondernemer. Hij onderhoudt samen met een collega een kindertehuis in Roemenië en daar gaat regelmatig naar toe. Met het vliegtuig uiteraard, en als er dan gevraagd wordt of er speciale wensen voor het eten zijn, zegt Klaas voor het gemak maar dat hij moslim is. Of joods. Dan is hij er tenminste van verzekerd dat hij niet anders eet dan thuis. De Bijbel is voor hem een spirituele inspiratiebron en een sleutel naar geluk en welzijn.

Carrière
Aan de Katholieke Hogeschool in Nijmegen volgde hij de opleiding tot verpleegkundige. Veel verpleegkundigen kozen in plaats van een plek op de spoedeisende hulp of op een ziekenhuisafdeling voor een rustige baan bij een geneeskundige dienst. Daar kreeg het werk steeds minder met verpleegkunde te maken en veel met arbeidsomstandigheden en werkplekonderzoek. Klaas koos toen voor een switch in carrière en kwam terecht bij de reddingsboten van de KNRM in Burgh Haamstede. Daar kwam een nieuwe boot met allerlei specialistisch materiaal voor hulpverlening op zee. Kamphuis: "Daar kwam ik in contact met allerlei toeleveringsbedrijven en met verschillende groothandels. Omdat ik wist wat er nodig was en wat er op het gebied van hightech te krijgen of te ontwikkelen was, heb ik toen mijn eigen bedrijf opgericht." Nu is hij Managing Director bij Corpuls Nederland BV - Managing Director bij Corpuls Belgium, een bedrijf dat gespecialiseerd is in AED fabricage en andere defibrillators en medische apparatuur. "Weet je wat zo'n ding eigenlijk doet?", zegt Klaas, "Het apparaat neemt niet de functie van je hart over, maar juist het tegenovergestelde: het zet je hart stil tijdens een aanval van ventrikelfibrilleren en daarna neemt het hart zelf een normaal ritme aan."

Duurzaamheid
Duurzaamheid neemt een belangrijke plaats in, in het leven van het gezin Kamphuis. Het huis in de Nieuwenhoornse polder heeft hij zelf levensloopbestendig ontworpen en één van de bijzonderheden aan het pand is dat alle water dat er gebruikt wordt, regenwater is. Met een investering van 1500 euro wordt jouw wasgoed voortaan ook met regenwater, of zo je wilt 'hemelwater' gewassen.

Hellevoetsluis
Eerder woonde het gezin, waar ook een fraaie blonde hond en een rode kater deel van uitmaken op Goeree Overflakkee, waar hij in Herkingen ook zijn eigen huis ontwierp. Het bedrijf was toen al in Hellevoetsluis gevestigd. In Hellevoetsluis woont hij sinds 2001. Eerst aan het Koolwitje, toen aan de Rondostraat en nu midden in polder met een weids uitzicht aan alle kanten. Zijn dochter en schoonzoon runnen de holding Sportpoint waarbij Klaas in de raad van aandeelhouders zit en zo blijkt Klaas Kamphuis een ondernemende duizendpoot te zijn die uit een soort idealisme ondernemer werd.

Is het CDA nog aantrekkelijk voor de jeugd?
"Zeker, we hebben veel aandacht voor de jongeren in Hellevoetsluis, en daarbij hebben we niet de illusie dat we de clubjes uit de jaren vijftig opnieuw kunnen bedenken. De jeugd van nu heeft andere behoeften en daar proberen we op in te spelen", besluit Kamphuis het interview.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant