Staat u makkelijk uw persoonsgegevens af aan bedrijven en instaties?
Staat u makkelijk uw persoonsgegevens af aan bedrijven en instaties?

Wordt uw privacy gewaarborgd?

Actueel 380 keer gelezen

Hellevoetsluis - Op 28 januari vond voor de 13e keer de Europese Dag van de Privacy plaats. Deze dag is in het leven geroepen om Europese burgers te informeren over hun rechten betreffende het gebruik van hun persoonsgegevens door overheden, bedrijven en andere organisaties. Wij stelden een aantal vragen aan ons eigen burgerpanel.

Hoe makkelijk geeft u uw persoonsgegevens op als een bedrijf hier naar vraagt? Hierop antwoordt 57% van de respondenten: "Ik geef een gedeelte van mijn persoonsgegevens af". Hierbij werden onder meer de volgende opmerkingen gemaakt: "Afhankelijk van het bedrijf."- "Afhankelijk wat echt nodig is en ik wil geven" - Alleen als noodzakelijk - Dat hangt van het bedrijf af en welke informatie ze vragen" - "Denk er wel serieus over na" - "Hangt er vanaf wie en wat ze van mij vragen." - "Ik vraag waarom ze sommige gegevens willen weten en als ik het niet vertrouw doe ik het niet."- "NAW gegevens soms, maar BSN nooit alleen bij werkgever, pensioen enzovoorts." - "Zo min mogelijk."





Op stelling 3 "Ik weet precies wat een bedrijf met mijn persoonsgegevens doet" antwoordt 21% van de respondenten: "(zeer) mee eens". 52% van de respondenten antwoordt: "(zeer) mee oneens". Het meest gekozen antwoord (35%) is: "Mee oneens". Een van de opmerkingen van onze respondenten hierop is: "Er wordt wel eens gezegd hoe een bedrijf ermee omgaat,maar bewijs is er niet. Je krijg ook geen bevestiging dat na verloop van tijd je gegevens verwijderd of vernietigd worden."

Zijn uw persoonsgegevens gebruikt op een manier die u niet wilde?" antwoordt 52% van de respondenten: "Nee." Degenen die wel hinder hebben ondervonden klagen vooral over bedrijven die ongewenst bellen. "Ik heb een afgeschermd nummer, maar de laatste maanden word ik steeds gebeld door onder andere energie bedrijven. Terwijl ik in het bel-me-niet register sta."


Hoe vaak wijzigt u de wachtwoorden op de websites waar u ingeschreven bent?" antwoordt 29% van de respondenten: "Jaarlijks". "Ik wijzig niet,maar ik check wel regelmatig of mijn wachtwoord inmiddels gehackt is of bekend is. Dat is al een keer voorgekomen." "Incidenteel"- "Om de 72 dagen, dat kun je zo instellen in de e-mail" - "Regelmatig, maar vooral omdat ik ontzettend slecht ben in het onthouden van mijn wachtwoorden"- "Sommigen verander ik een paar keer per jaar, en een aantal nooit."

Meedoen met ons burgerpanel?
Weekblad Groot Hellevoet houdt regelmatig een burgerpanelonderzoek in samenwerking met Toponderzoek. Wil je meedoen met ons eerstvolgende burgerpanelonderzoek meld je dan nu aan via http://tiphellevoetsluis.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant