Afbeelding
Foto: Wil van Balen

Broodje Brandweer; lunch en een goed gesprek

Actueel 446 keer gelezen


Nederland kent jaarlijks 6.000 woningbranden met 600 gewonden tot gevolg. Omdat de levensverwachting en vergrijzing verder toenemen en mensen steeds langer thuis blijven wonen, is de verwachting dat het aantal slachtoffers bij brand de komende jaren stijgt.

De laatste jaren is Hellevoetsluis een aantal keren flink opgeschrikt door branden onder meer in seniorencomplex Buiten-Veste, bij een van die branden waren twee doden te betreuren.De laatste keer dat burgemeester Milène Junius bij de brandweer een kijkje kwam nemen was het undercover.

Ruim 80 senioren
In de uitzending van Burgemeester Undercover vertelde de burgemeester dat de gemeente Hellevoetsluis veel zal inzetten op brandveiligheid voor senioren. Daarom was zij uiteraard aanwezig tijdens een lunch met een goed gesprek – 'Broodje Brandweer' – die zaterdag in de kazerne aan de Tolweg plaatsvond. Er waren ruim 80 senioren aanwezig. Doelstelling: brandveiligheid extra onder de aandacht te brengen.

Vrijwillige brandweerlieden
Brandweercommandant Jos de Graaf was erg verheugd over de grote opkomst en roemde in zijn welkomstwoord alle 37 vrijwillige brandweerlieden die 365 dagen per jaar, 24 uur per dag klaar staan om in te springen waar nodig en zich inzetten om mens en dier in nood te redden.

Voorkomen is beter dan…
Nadat ook Arjen Littooij, Algemeen Directeur Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond – iedereen hartelijk welkom had geheten en nog eens wees op alertheid en preventie stelde burgemeester Milène Junius dat de gemeente doorgaat met het inzetten op brandveiligheid voor haar inwoners. Naast deze bijeenkomst met veel informatie wordt bijvoorbeeld ook een woningcheck aangeboden.

Als je slaapt, slaapt je neus ook!
Het voorkomen van brand is één van de belangrijkste pijlers van de brandweer. Tijdens de bijeenkomst gaf Peter Schuurmans van de veiligheidsregio tips over rookmelders, het maken van een vluchtplan, oorzaken van brand, maar vooral het voorkomen van brand in de woning.

Kaarsen vergeten uit te doen
De meest voorkomende brandoorzaken bij senioren zijn vlam in de pan, roken, kaarsen en het op de standby-knop laten staan of verkeerd gebruik van elektrische apparaten. De brandweer steeds vaker voor dit soort incidenten uitrukken.

Let op!
Elektrische dekens zijn ook een mogelijke bron van brand. Het advies van de brandweer is, om na het aanzetten even een paar minuten te voelen of alle vakken wel warm worden. Blijft er een koud, dan bestaat de kans op oververhitting van de andere vakken met alle gevolgen van dien. En, als je in bed stapt, liefst de stekker er uit.

In de oplader
Opladende scootmobielen, soms meerdere aan 1 stopcontact, verdienen ook aandacht. Eigenlijk zouden deze vervoermiddelen in een aparte ruimte gestald en opgeladen moeten kunnen worden. De brandweer werkt op dit gebied samen met onder andere Woonzorg en de gemeente om hiervoor tot oplossingen te komen in gebouwen waar veel scootmobielen aanwezig zijn.

Herken risico's in huis
Een risico hoeft niet direct gevaarlijk te zijn. Als we ze maar herkennen, durven te erkennen en eventuele voorbereidingen treffen om de risico's dan ook zo klein mogelijk te houden. In veel gevallen is een eenvoudige ingreep afdoende. De grootste uitdaging zit in het veranderen van ons gedrag. Bewust worden alleen is onvoldoende.

Tot slot nog 3 belangrijke tips:
1. Maak regelmatig de filters van de wasdroger schoon

2. Voorkom brand door overbelasting van een stopcontact

3. Als je gaat koken, blijf er dan bij!

(En mocht de vlam in de pan slaan, doe dan het deksel er snel op en ga nooit met de pan lopen).

Mocht er toch iets verkeerd gaan, bel dan zo snel mogelijk 112.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant