Afbeelding
Foto: Stock

Koude zorgt voor meer risico op koolmonoxide vergiftiging

Actueel 465 keer gelezen

Hellevoetsluis - In de nacht van 28 januari op 29 januari gingen op verschillende plaatsen in de regio het koolmonoxide-alarm af. CO-melders in onder andere Rotterdam IJsselmonde en Hellevoetsluis maakten de bewoners tijdig wakker.

In Hellevoetsluis wekte een koolmonixde-melder tijdig de bewoner. Ook hier zijn de brandweer en ambulancedienst ter plaatse gekomen om hulp te verlenen. De bewoner kon gelukkig snel weer terug naar binnen.

Door de koude nachten wordt er meer en harder gestookt om het huis warm te houden. We houden ramen gesloten  en kiertjes worden dicht gestopt om de tocht tegen te gaan. Het risico op ongevallen met het giftige koolmonoxide neemt daardoor toe.

De verschijnselen van een CO-vergiftiging lijken op die van een griepje. We hebben het dan over: hoofdpijn, misselijkheid, vermoeidheid, duizeligheid en versnelde hartslag. Duidelijkheid of het griep of gif is, kan alleen een koolmonoxidemelder brengen. Koolmonoxide kun je zélf niet ruiken of zien. Een koolmonoxidemelder waarschuwt je bij een te hoge hoeveelheid koolmonoxide. Naast het plaatsen van een koolmonoxidemelder is het verstandig om het verbrandingstoestel in huis jaarlijks te laten controleren door een erkend vakman en je huis continu goed te ventileren.

VR-Rijnmond raadt ieder aan tijdig de cv-ketel te laten controleren en een CO-melder op te hangen. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant