Marjan Peelen bij haar installatie als raadslid
Marjan Peelen bij haar installatie als raadslid

Marjan Peelen-Kamphuis: raadslid van het volk

Actueel 768 keer gelezen

Sinds april vorig jaar zit Marjan Peelen-Kamphuis in de gemeenteraad voor Inwonersbelang Hellevoetsluis.

Ze is 54 jaar en geboren in Alphen aan de Rijn, woonde enige tijd in het mooie Twente en kwam 4,5 jaar geleden naar Hellevoetsluis waar ze zich met haar man (kunstenaar Rein Peelen) vestigde voor de lange termijn. Ze studeerde in Utrecht en haalde daar haar onderwijsakte. Als een van de weinige raadsleden hoort ze via haar vrijwilligerswerk dagelijks wat er in Hellevoetsluis in de wijken speelt en zo ook over mogelijke problemen.

Ooit was Rein Peelen haar buurman toen ze in dezelfde straat woonden en op elkaars kinderen pasten. Rein scheidde van zijn vrouw en toen Marjan ook gescheiden was, kwamen ze elkaar jaren later weer tegen en de vonk sloeg meteen over. Ze trouwden en beiden verklaren met overtuiging dat het voor allebei de 'Liefde van hun Leven' is. Het geluk begon voor hen in Zaltbommel.

AED acties
Rein kreeg op een slechte dag een hartstilstand en via 112 werd met een AED zijn leven gered, al bleef het niet zonder gevolgen. Hij draagt nu een ICD (interne defibrillator) in zijn borst die hem bij een eventueel nieuw hartprobleem weer tot leven moet wekken. Uiteraard slikt hij ook de nodige medicatie. Marjan begreep dat Rein behoorlijk beschermd was, maar zij niet en veel andere mensen ook niet. Ze rustte niet voor er een AED in de buurt was. Eerst via de Stichting Push via de Werkgroep AED en bij de laatste begrotingsraad diende IBH een motie in om er voor te zorgen dat in heel Hellevoetsluis zoveel bereikbare AED apparaten zouden zijn dat een zes minuten zone kon worden gerealiseerd. Veel AED's bevinden zich nu gebouwen die in de avond of het weekend afgesloten zijn. De IBH motie werd unaniem door de gemeenteraad gesteund en ook de gemeente werkt nu mee door bijvoorbeeld de kosten van een buitenplaatsing voor hun rekening te nemen. Zelf is Marjan burgerhulpverlener reanimatie. Zo is een groep mensen actief bezig om Hellevoetsluis Hartveilig te realiseren.
Buurtbemiddeling
Toen Marjan en Rein in Hellevoetsluis kwamen wonen, zochten ze verschillende manieren om in te burgeren. In de krant stond toentertijd dat mensen zich aan kon melden voor een cursus buurtbemiddeling. Ze gaven zich allebei op en via de begeleiding van Lowie Reinders kwamen ze in een circuit terecht met contacten met de politie en de woningbouwvereniging. Het project dat ooit als een proef begon, werd een groot succes waarbij meer dan 80 procent resultaat werd gehaald. Veel overlast en ruzies verdween door de inzet van buurtbemiddeling en buurtpreventie.
Vrijwilligersterras
Dat is vooral het werk van Nel de Wolf en Petra O'Neil. Het is bedoeld om een maatje te vinden en samen allerlei leuke dingen te doen. Woensdagochtend komt daar de burgemeester op bezoek. "Ik ben meer bezig als buurtverbinder, samenhang in een wijk proberen te krijgen. We hebben afgelopen zomer een buurtbarbecue gehouden waar men eerst verschillend over dacht, maar die een groot succes was. Zo moet de buurtverbinding zich als een olievlek over Hellevoetsluis uitbreiden."

Hondenspeeltuin
Het begon eigenlijk door de vele klachten die er over hondenpoep waren dat is door de gemeente hard aangepakt. Maar aan de andere kant waren er ook nauwelijks plekken waar honden los mochten lopen, terwijl er best terreinen bestaan die daarvoor geschikt zijn. We betalen wel belasting, maar krijgen niks terug, redeneerden veel hondeneigenaren. We zijn toen op initiatief van Leo van Staveren in Rotterdam naar een hondenspeeltuin wezen kijken, hebben gesprekken gehad met de gemeente en gisteren zijn we een petitie gestart, die is al 160 keer getekend. Er lijkt nu een oplossing de klachten van allebei de kanten te komen. Wie wil sponsoren of donateur wil worden, kan zich melden op info.stichtinghvh@gmail.com.

Waarom IBH
Ik geloof in lokaal, dicht bij de mensen, daar sta ik ook. Zonder de invloed van landelijk beleid en met veel draagvlak van uit de bevolking.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant