Afbeelding
Foto: stock

"Kijk, kijk! Wat vliegt daar nou?"

Actueel 298 keer gelezen

Vogels zijn er altijd en overal, ook in de winter. Sommige beginnen eind januari zelf alweer een beetje te zingen! Heb jij ze al gehoord? Zaterdag 26 januari organiseert Stichting Het Zuid-Hollands Landschap vanaf Bezoekerscentrum Tenellaplas de kindermiddag "Kijk, kijk! Wat vliegt daar nou?"

Gewapend met verrekijker kom je deze middag alles te weten over vogels, hoe je ze kunt herkennen, wat ze eten en nog veel meer. Nieuwsgierig welke vogels allemaal te zien zijn? Meld je dan aan en tel mee!

In het weekend van 26 en 27 januari vindt namelijk de nationale tuinvogeltelling plaats. Het is heel leuk en leerzaam om te kijken welke vogels op een plek voorbij komen. In het Bezoekerscentrum Tenellaplas wordt eerst je geheugen een beetje opgefrist, want stiekem ken je al best veel vogels, let maar op!

Speuren is best een klus
Daarna begint het echte werk: met een verrekijker en een echte telescoop ga je naar buiten om vogels te spotten. Omdat het speuren naar en herkennen van de vogels buiten best een klus is, staat er binnen drinken en wat te eten voor je klaar. En knutsel je nog iets leuks, voor thuis. De nationale tuinvogeltelling geeft veel belangrijke informatie zo bleek dat merels tot 2017 in de meeste tuinen werden waargenomen. Vanaf 2018 niet meer. In dat jaar kelderde de merel voor het eerst sinds de start van de Tuinvogeltelling uit de top-3 en kwam hij op nummer 5 terecht.

Dat komt vermoedelijk deels door klimaatverandering en deels door het usutu-virus. Doordat onze winters langzaam zachter worden, hebben merels uit Noordwest-Europa de laatste jaren waarschijnlijk wat minder behoefte om naar het zuiden te trekken. Het usutu-virus waart sinds 2016 rond. Desondanks is de merel nog steeds de meest talrijke broedvogel van Nederland.

Deze middag wordt georganiseerd door Stichting Het Zuid-Hollands Landschap in samenwerking met het IVN, afdeling Voorne Putten Rozenburg.

Locatie en meer informatie
Er wordt om 13.30 uur gestart vanuit Bezoekerscentrum Tenellaplas. Ben jij tussen de 6 en 12 jaar en wil jij vogels leren herkennen? Meld je op tijd aan opwww.zhl.nl/natuuragenda, want er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant