Gele Hesjes wandeling Struytse Hoeck | GrootHellevoet.nl
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226262&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groothellevoet.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=322" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo groothellevoet.nl

Gele Hesjes wandeling Struytse Hoeck

  •   2473 keer gelezen   Actueel

Hellevoetsluis - De gele hesjes is een protestbeweging die ontstaan is op het internet, wat zich uitte in demonstraties, in eerste instantie tegen de verhoging van de brandstofaccijnzen, in Frankrijk. Van daaruit is het overgewaaid naar België Nederland en vele andere landen.

Deze krant was natuurlijk nieuwsgierig toen bleek dat Voorne Putten omkeer Gele Hesjes zich in het winkelcentrum zouden verzamelen voor een wandeling. Gevraagd naar het aanspreekpunt van deze groep ontvingen wij dit antwoord: "Wat betreft een aanspreekpunt en organisatie: dit zijn wij allemaal, wij, de gele hesjes, zijn een burgerbeweging die zich door middel van vredelievende wandelingen uit tegen de gevestigde macht, tegen de farce van onze regering, tegen de heersende schijndemocratie en alle ellende die daaruit voortvloeit."

Wat is het doel van deze actie?
"Alle deelnemers van de gele hesjes zowel binnen als buiten Hellevoetsluis kunnen hier een eigen invulling aan geven. Voor ons is het voornaamste doel bewustwording creëren, ook willen wij ervoor zorgen dat men zich op een vredelievende en geweldloze manier durft uit te spreken tegen het huidige regeringsbeleid en onze zogenaamde volksvertegenwoordigers".

Anoniem en toch ook weer niet
Een kenmerk van protestgroepen op sociale media is vaak de anonimiteit. Het is meestal niet te achterhalen wie wie is, en zo is het ook met deze Facebookgroep. Daar tegenover staat, dat iedereen met een geel hesje aan zich weer door het dragen daarvan bekend maakt. Een opmerkelijke paradox.

En zo beleefde Hellevoetsluis zijn eerste gele hesjes wandeling door winkelcentrum Struytse Hoeck. Er liepen maar een paar mensen mee. Wellicht is de angst voor agressie een drempel, maar dat is zeker niet de bedoeling, zo wordt uitgelegd. Zoals afgesproken verliep de wandeling verliep erg beschaafd, er waren geen waterkanonnen nodig om rebellerende gele hesjes in bedwang te houden.

Met enkele van hen in gesprek levert de volgende kritiek op: "Die Rutte moet nu maar eens ophouden met regeren, hij heeft nu wel genoeg kapot gemaakt" is een van de reacties. Een andere uitspraak is "Ik heb genoeg van die landelijke politiek". En wat meer genuanceerd: "de afstand tussen politiek en burger is te groot geworden, we moeten af van die zelfverrijking en mijn vertrouwen is weg". En een 65+er:"ik heb 45 jaar gewerkt en ik heb nu nog maar weinig geld om van te leven, we moeten ons laten horen, ik ben ook al in Den Haag en Rotterdam geweest". Over de Hellevoetse politiek worden geen geluiden gehoord.

Kritische noot
Een van de passerende echtparen vindt het maar niets: "Ze roepen maar wat en komen niet met oplossingen, dus het brengt alleen maar verdeeldheid en verder niets." Een man, met zichtbaar rode wangen, zegt: "Ze kunnen beter naar de stembus gaan en daar duidelijk moeten maken hoe ze over de zittende beleidsmakers denken. Maar als het op stemmen aankomt, dan zie je deze lieden niet!', zegt hij en beent driftig stappend verder.

Deze reacties lijken uitzonderingen, want over het algemeen lopen de winkelende voorbijgangers even rustig voorbij als het groepje met de gele hesjes.

En zo beleefde Hellevoetsluis de eerste gele hesjes wandeling van 2019.

Het is de bedoeling dat men de komende weken steeds op zaterdag om 13 uur bij Blokker in het winkelcentrum verzamelt.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226262&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groothellevoet.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=322" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9768100&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=groothellevoet.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=322" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226264&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groothellevoet.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=322" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>