Afbeelding
Foto: Leo Blok

Cilia Meerman, met de 'C' van CDA

Actueel 783 keer gelezen

Cilia Meerman was pas 19 toen ze zich voor besturen ging interesseren. in 1968 werd ze bestuurslid van het dispuut van de studentenvereniging in Leiden.

De bemoeienis van Cilia Meerman met de politiek in Hellevoetsluis komt voort uit haar interesse in het onderwijs. Onderwijs is dan ook het specialisme van dit altijd uitstekend geïnformeerde raadslid. Haar dossierkennis en betrokkenheid maken haar tot een bijzonder raadslid. Via de steunfractie van het CDA en de commissie Zorg, Welzijn en Onderwijs, kwam ze in de gemeenteraad waar ze de laatste periodes ook fractievoorzitter was. De eerste vrouw na een lange periode van mannen. Voor al haar vrijwilligerswerk werd Cilia door de Koningin benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Over nog een periode van 4 jaar heeft ze lang nagedacht. Cilia wordt in 2019 zeventig, dus was nadenken logisch. Ze wilde geen lijsttrekker worden omdat er niemand anders was. Ze ging in 2014 de gemeenteraad in samen Jelle Rijkeboer, die al enige jaren in de steunfractie was opgeleid en getraind. Jelle toonde zich een uitstekend raadslid. Maar geen enkele planning in de wereld is tegen de liefde bestand en die bracht Jelle naar België waar hij nu met zijn Hanna bijzonder gelukkig is. Maar waar Jelle de liefde vond, raakte het CDA in Hellevoetsluis hun gedoodverfde lijsttrekker kwijt en zonder twijfel de enige geschikte lijstaanvoerder.

Onder aanvoering van Cilia Meerman behaalde het CDA in maart van dit jaar een historische verkiezingsoverwinning. Na vele periodes een fractie met twee leden te zijn geweest kwam er een derde zetel bij. Daarbij speelde het uitstekende beleid van wethouder Hans van der Velde zeker een rol, maar zeker ook de door Jelle Rijkeboer veroorzaakte stijging in populariteit bij de jongeren.

Die vormden ook bij de betogen van Cilia Meerman vaak het onderwerp. Wat zeker ook een rol speelde was het verkiezingsprogramma van het CDA waarbij weinig 'wollige taal' was gebruikt, maar juist was ingestoken op plaatselijke problemen.De verkeersveiligheid bijvoorbeeld bij oversteekplaats De Sprong en het knelpunt Brielse Poort voor scootmobielen en voetgangers. Er werd meermalen over gesproken in de raad, maar tot nu toe is er niets aan gebeurd, bevestigde wethouder Peter Schop enige weken geleden. Wat wordt de verdere actie van het CDA?

"Het CDA vindt het nu wel tijd worden om het college eens aan zijn jasje te trekken over dit onderwerp. In een unaniem aangenomen motie hebben we een jaar geleden het college opgeroepen om vóór de begrotingsbehandeling 2019 te komen met een plan om een tweede ontsluiting in de nabijheid van de Brielse poort voor fietsers, voetgangers en rolstoelhouders/scootmobielen te realiseren. Deze woensdag gaan we daar in de commissie WWR vragen over stellen aan de wethouder."

Belangrijk punt was ook het bomvrij hospitaal op de Wallen. Ooit een bloeiend jeugdcentrum met een jeugdbibliotheek en oefenruimte voor een muziekkorps. Nu een vervallen ruimte die uitnodigt tot activiteiten die het daglicht niet kunnen verdragen. Blijkbaar geen prioriteit voor dit college. Voor het CDA nog wel?

''Het CDA denkt soms nog wel met enige weemoed terug aan de tijd van de speciale door Stichting Positive Relations georganiseerde "Underground" concerten waardoor aan de jeugd de mogelijkheid werd geboden om kennis te maken met alternatieve muziekstromingen en lokale bands. Prachtig! Zelfs uit België en Duitsland kwamen jongeren naar het Bomvrij toe om daarvan te genieten. Dat zie ik voorlopig niet terugkomen. Wel hoopt het CDA dat er ooit weer op soortgelijke manier van het Bomvrij gebruik gemaakt gaat worden. Maar daarvoor moet het Bomvrij wel eerst gerenoveerd worden en dat is natuurlijk een zeer kostbare zaak. Dat kun je als gemeente niet doen zonder een forse (Rijks)subsidie. We moeten dus alert blijven of zo'n kans zich in de toekomst voor zal doen. Het zou natuurlijk prachtig zijn: een mooi Cultuurhuis met een nieuw plein aan de voorkant en een heel bijzonder buitentheater aan de achterkant!"

Hellevoetsluis heeft nog steeds geen jeugdraad, terwijl de politiek klaagt dat ze jongeren zo slecht kunnen bereiken. Voor het CDA ook een belangrijk punt. Lukt dat deze raadsperiode nog?

"Het CDA vindt het heel belangrijk dat de stem van onze Hellevoetse jeugd gehoord wordt. Wel vragen we ons af of een jeugdraad oude stijl hiervoor het juiste antwoord is. We denken dat aansluiting bij de leefwereld van jongeren in deze tijd van social media heel belangrijk is. Momenteel wordt er geëxperimenteerd met bijvoorbeeld een jongerenpool van Adviesvangers. Via creatieve werkvormen dagen de Adviesvangers hun leeftijdsgenoten uit om mee te denken, suggesties aan te dragen of hun mening te geven over vragen van de gemeente of organisatie. Maar, net zoals bij de vorige Jeugdraden blijkt helaas ook onder deze jongerenpool het verloop groot te zijn. We weten dat het college betrokkenheid van jongeren hoog op de agenda heeft staan en naar mogelijkheden zoekt om dat verder uit te bouwen. Als CDA volgen we dit nauwlettend. Zelf heeft de CDA-fractie een groepje jongeren in de leeftijd van 12 tot 25 jaar waarmee we regelmatig het gesprek voeren. Daar zijn we heel blij mee en wellicht leidt dit nog tot nieuwe initiatieven."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant