Afbeelding

Irakees gezin moet na 12 jaar toch het land uit

Actueel 2.292 keer gelezen

Staatssecretaris Mark Harbers (VVD) weigert om gebruik te maken van zijn discretionaire bevoegdheid en zo een een uit Irak afkomstig Hellevoets gezin in Nederland te laten blijven.

Eerder kwamen al de rechter en de Raad van State, tot het zelfde oordeel. Verschillende organisaties waaronder het College van B&W van Hellevoetsluis, deden een beroep op de staatssecretaris om zoals eerder gebruik te maken van zijn bevoegdheid en het gezin te laten blijven.

Een eerste reactie van het College: 'Ja, we zijn teleurgesteld, wij hebben de staatssecretaris verzocht gebruik te maken van zijn discretionaire bevoegdheid en daar heeft hij van af gezien. Dat betreuren wij.' Maar de steun vanuit de Hellevoetse samenleving was breder. Van Vluchtelingenwerk, kerken en andere maatschappelijke organisaties. Ook door verschillende politieke partijen werd gesproken met hun kamerleden, die vervolgens de staatssecretaris aanspraken. Het mocht echter niet baten, de staatssecretaris volgt de harde lijn van het kabinet. De situatie van het gezin is vergelijkbaar met die de twee kinderen Lily en Howick waarbij Harbers wel genade voor recht liet gelden. Het gezin is 12 jaar in Nederland , de jongste kinderen zijn in Hellevoetsluis geboren, en alle kinderen zitten in Hellevoetsluis op school en spreken alleen Nederlands en geen Arabische talen.

In de krant van volgende week een uitgebreid verhaal over toekomst van dit gezin. Binnenkort is er een gesprek met het gezin en hun advocaat, waarbij ook vluchtelingen werk aanwezig zal zijn.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant