Afbeelding
Foto's: Wil van Balen en Sjanie Groen

Eerste Jan Blankenbokaal en de jaarlijkse jeugdlintjes uitgereikt

Actueel 846 keer gelezen

Hellevoetsluis - Tijdens de nieuwjaarsreceptie van de Gemeente Hellevoetsluis reikte burgemeester Junius voor het eerst de Jan Blankenbokaal uit. Een nieuwe onderscheiding, ingesteld voor groepen inwoners die zich op een bijzondere wijze hebben ingezet voor de Hellevoetse gemeenschap. De Jan Blankenbokaal wordt in principe slechts één keer per jaar, tijdens de nieuwjaarsreceptie, uitgereikt.

Jan Blankenbokaal
Voor de allereerste Jan Blankenbokaal was het college van B&W het snel eens; één groep heeft zich de afgelopen jaren heel hard ingezet voor een bijzonder doel. En dat zijn de inwoners die er zes jaar lang alles aan gedaan hebben om ervoor te zorgen dat Oudenhoorn bij Hellevoetsluis is gaan behoren: de Hoornse Hoofden.

De Hoornse Hoofden bestaan uit de heren Leen Keijzerwaard, Hans van 't Klooster, René Biesheuvel en Henk Voogt. Helaas is onlangs de laatstgenoemde, de heer Voogt, op 88-jarige leeftijd overleden. Zijn zoon was op de Nieuwjaarsreceptie aanwezig en heeft de bokaal in ontvangst genomen.

De Jan Blankenbokaal is in de vorm van het droogdok Jan Blanken gemaakt door kunstenaar Eelke van Willlegen. De bokaal krijgt een mooie plek in de hal van het gemeentehuis. De Hoornse Hoofden kregen een iconisch onderdeel van het droogdok uitgereikt; de schipdeur. Woordvoerder van de Hoornse Hoofden Leen Keijzerwaard nam deze in ontvangst. De heren kregen verder allen een oorkonde en een Jan Blankenbokaal-penning.

Jeugdlintjes
Ook werden er net als vorig jaar jeugdlintjes uitgereikt voor jeugdige inwoners die zich inzetten voor onze samenleving.

Zo kreeg de 10 jarige Wessel Bekker een lintje voor zijn inzet voor het milieu. Wessel is een oude bekende van de burgemeester, want een tijdje geleden vroeg hij haar of hij de zogenaamde "knijpers" kon krijgen, zodat hij hiermee afval kon oprapen. Regelmatig loopt Wessel nu in de buurt om afval op te ruimen, al zakken vol. Dat doet hij ook op het strand en hij is niet verlegen om mensen aan te spreken hoe slecht het is voor het milieu om al dat afval en plastic te laten liggen. Daarnaast gaat Wessel (samen met zijn zusje) langs de deuren met de collectebus voor de Nierstichting. Dit is ingegeven door de ernstige nierziekte van zijn vader. Wessel verkoopt zelfgemaakte zakjes lavendel, waarvan de opbrengst ook naar de Nierstichting gaat.

En ook Morwena Pleines (15 jaar) kreeg een lintje uitgereikt. Morwena heeft epilepsie en cerebrale parese. Dit is een aandoening waarbij kinderen moeite hebben met bewegen als gevolg van een hersenbeschadiging. Morwena komt op voor zichzelf en voor andere jongeren die gehandicapt zijn. In Hellevoetsluis heeft zij enige tijd geleden het initiatief genomen om een sportieve activiteit te organiseren voor kinderen in een rolstoel. Ze is daarvoor langs winkels en scholen gegaan om te flyeren en aan iedereen die het horen wilde, heeft zij verteld wat de bedoeling van die dag zou zijn. Morwena is erg sociaal en komt met allerlei initiatieven voor jongeren met een beperking. Wanneer zij letterlijk tegen hindernissen aanloopt, zoals de balie in het Cultuurhuis, zorgt zij ervoor dat dit verbeterd wordt.

Kijk voor meer nieuws uit Hellevoetsluis op http://groothellevoet.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant