Afbeelding
Foto: Wil van Balen

Historyland voegt achterpoot Camarasaurus toe aan collectie

Actueel 449 keer gelezen

Hellevoetsluis - Vrijdag 21 december werd de poot van een Camarasaurus gemonteerd in Historyland. De poot is 2.70 meter en staat op de verdieping boven de mammoetenexpositie. De botten hebben een lange reis moeten maken om in Historyland te komen.

De reis begint in een groeve in Wyoming waar vaak botten van dinosaurussen worden gevonden. "Dit exemplaar is gevonden, terwijl ze aan het graven waren naar een Allosaurus, een roofdier," legt Luc Hennion, preparateur van de Camarasaurus, uit. "Deze Camarasaurus moet waarschijnlijk één van de laatste prooien zijn geweest van die Allosaurus, want we hebben er maar weinig van gevonden, een voorpoot, deze achterpoot, een schouderblad en een paar wervels."

De Camarasaurus is een planteneter en is afkomstig uit het Jura tijdperk. "Het is een langnek, maar niet de meest bekende langnek, dat is een dipolodocus", vertelt Luc Hennion. "De Camarasaurus lijkt daar op, leefde in dezelfde periode en plaats, maar is iets robuuster. Hij is iets zwaarder en korter gebouwd."

Toen Luc Hennion de overblijfselen van de Camarasaurus zag liet hij ze meteen uitgraven en liet er plaster overheen gieten. Vanuit die groeve in Wyoming worden de botten overgebracht naar België naar het atelier van Luc. De voorpoot, het schouderblad en de wervels prepareert hij eerst. De achterpoot, het grootste van de stukken, laat hij liggen. Hij heeft geen plek om de achterpoot te plaatsen als deze af zou zijn. Twee jaar later komt Arie van de Ban kijken in zijn atelier. Hij besluit de achterpoot te kopen voor Historyland. En volgens Arie was er maar één persoon goed genoeg om de poot te monteren. "Toen is Remie Bakker erbij gehaald om hem in elkaar te zetten. Hij is de enige die dat van mij mag doen en de enige die ik daarmee vertrouw."

Nadat Luc Hennion de achterpoot volledig heeft geprepareerd maakt de poot zijn volgende reis. Ditmaal vanuit België naar Rotterdam. Remie Bakker heeft daar zijn atelier Manimal Works. Samen met Tone Skelton ontwikkelen ze een montagesysteem dat de beenderen zo goed mogelijk laat zien, zonder dat de ondersteuningen te veel storen. "Dat was niet eenvoudig, ze hebben het toch voor elkaar gekregen," zegt Dick Mol, paleontoloog. "In Rotterdam hebben ze die botten al honderd keer in handen gehad." Dan rest er nog één laatste verhuizing naar Hellevoetsluis. In Historyland monteren Remie en Tone de beenderen. De twee zetten bot voor bot op de juiste plek en klemmen ze vast met zwarte haken. "Ik ben blij dat dit exemplaar nu hier kan komen staan", zegt Hennion. Om een beter beeld te geven van de Camarasaurus is er ook een 3D kopie gemaakt van de kop van een Camarasaurus. Deze is vanaf nu samen met de achterpoot in het museum te zien.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant