Afbeelding
Foto: J.R. Fröling

Een interview met Jantien Fröling-Kok

Actueel Een gesprek met... 1.856 keer gelezen

De nu 60-jarige Jantien Fröling-Kok kwam 37 jaar geleden in Hellevoetsluis wonen. Ze woont hier nog steeds met heel veel plezier. Maar toen zij begin jaren '80 voor het eerst in Hellevoetsluis kwam, was haar indruk eigenlijk niet zo heel positief.

"Ik weet het nog goed, want het is best een grappig verhaal", vertelt Jantien. "Ik zat toen achterop de motor bij mijn ex-man en we reden door Hellevoetsluis over de Amnesty Internationallaan. Ik was toen 22 jaar. Ik herinner me nog als de dag van gisteren, dat ik bij mezelf dacht 'ooo....je zal hier moeten wonen, afschuwelijk....'. Het grappige is, dat ik er een jaar later zelf woonde. Vanwege werk in het Europoort gebied moesten we verhuizen. Hellevoetsluis had de groeikern status, dus hier waren huizen genoeg. Ik dacht toen 'zo lang het moet, blijven we hier wonen, en zo gauw het kan, gaan we weer weg'. Maar ik woon er nog steeds en eerlijk gezegd, met heel veel plezier. Ik ben veranderd en Hellevoetsluis is veranderd, zullen we maar zeggen."

Toch draai gevonden
"Van oorsprong kom ik uit de Alblasserwaard, en dat is een heel andere omgeving", vervolgt Jantien. "Voor mij als christen had Voorne Putten een heel andere cultuur. Bovendien was Hellevoetsluis in die tijd veel kleiner en had minder voorzieningen. Het had het allemaal net niet zeg maar, dus niet het knusse van een dorp en het was ook geen stad met stadse voorzieningen. Wat ik echter heel erg ben gaan waarderen in Hellevoetsluis, is dat je dicht bij het water leeft: wij wonen aan het Kanaal, ik loop hard langs het Haringvliet en ook de zee is op loop- of fiets afstand. En daarnaast genieten we van de polders, de duinen en de bosgebieden. Zo vinden we bijvoorbeeld het Quackjeswater echt geweldig. Tegelijkertijd zit je ook dichtbij Rotterdam en den Haag. Bovendien hebben we in Hellevoetsluis inmiddels behoorlijk wat voorzieningen. En kijk eens naar de vesting, die is ontzettend opgeknapt en veel leuker en levendiger geworden. Met mijn werk en gezin heb ik hier een leven opgebouwd en ben me thuis gaan voelen. In 1995 leerde ik mijn huidige man Jan Remmert kennen. Een jaar later hebben we samen met de buren dit huis gebouwd. En hier wonen we nog steeds met heel veel plezier."

Werk
"Aan de sociale Academie in Ede heb ik de HBO opleiding maatschappelijk werk gevolgd. Ik werd vervolgens straathoekwerkster in Terneuzen en verleende hulp aan drugsverslaafden. Na de geboorte van mijn eerste kind, ben ik gaan werken op de afdeling sociale zaken bij de gemeente Hellevoetsluis. In die periode hebben mijn ex-man en ik een jaar of tien als gezin ook veel noodhulp verleend aan christenen in Roemenië met onze toenmalige stichting Hulp Oost-Europa. Na tien jaar op de afdeling sociale zaken te hebben gewerkt, heb ik de overstap gemaakt naar economische zaken. Ik heb altijd wel een uitdaging nodig in mijn werk en moet mezelf kunnen ontwikkelen. Ik moet het beste uit mezelf kunnen halen, dan floreer ik en daar ik geniet ik van. Eind '98 ben ik bij de gemeente Vlaardingen gaan werken, ook op economische zaken. Dat heb ik vier jaar gedaan. In 2002 werd het Dualisme ingevoerd. Ik was al jaren geïnteresseerd in de politiek en Jan Remmert was politiek actief. Het Dualisme vond ik ontzettend interessant. Ik solliciteerde naar de vacature van raadsgriffier in de gemeente Bernisse en werd aangenomen. Met ontzettend veel plezier heb ik die functie vervuld tot aan de herindeling. Ik ben nu nog werkzaam voor de gemeente Nissewaard, maar ik zoek wel iets anders. Daarnaast werk ik ook als mediator in mijn eigen praktijk, de Queeste mediation. Daarin heb ik me gespecialiseerd in familiezaken. Mediator zijn is ontzettend leuk en dankbaar werk, maar ik wil ook op een breder terrein betrokken zijn bij wat er in de maatschappij gebeurt en daar mijn steentje aan bijdragen. Anders wordt mijn wereld te klein."

Politiek actief
"In 2002 ben ik dan ook zelf actief geworden in de politiek en dan voor de Christen Unie', vervolgt Jantien. 'Binnen no time werd ik gevraagd voorzitter te worden van de kiesvereniging Voorne-Rozenburg. Dat ben ik nog steeds, maar nu van de ChristenUnie afdeling Voorne. Een aantal keer hebben we gekeken of we actief mee kunnen doen aan de gemeenteraadsverkiezingen, maar daar hebben we te weinig actieve leden voor. Omdat ik zelf graag politiek actief wilde worden, heb ik me in 2007 kandidaat gesteld voor Provinciale Staten. De Christen Unie had daar 2 zetels en ik kwam op de 4e plaats van de kieslijst. Je kunt je voorstellen hoe blij ik was dat we 4 zetels haalden: ik kon gelijk aan de slag! Met ontzettend veel plezier ben ik van 2007 tot 2011 lid van Provinciale Staten geweest. In 2015 heb ik me kandidaat gesteld voor de Waterschapsverkiezingen. Daar stond ik nummer twee van de lijst en we hadden toen één zetel. Ik zit als steunfractielid in twee commissies. Bij de komende verkiezingen in maart 2019 ben ik lijsttrekker. Het waterschap zorgt voor stevige dijken, zodat we veilig zijn. Dat er genoeg en niet teveel water is. Dat het water schoon genoeg is voor de dieren die er in leven, de landbouw, de industrie en voor de mens om ervan te genieten. En voor de wegen in de polder. Dat kost allemaal veel geld. En dat moeten we met elkaar betalen. Wij letten er vooral op dat het Waterschap met dat geld de goede dingen doet en jij en ik niet meer hoeven te betalen dan echt nodig is. En natuurlijk vinden we dat het mogelijk moet blijven voor mensen met een krappe beurs om kwijtschelding aan te vragen van de waterschapslasten. En dat Hollandse Delta op een goede manier doet wat ze moet doen, en daarbij goed let op de natuur. We gaan er dan ook vol voor om dan twee zetels te halen!"

Koninklijke onderscheiding
In 1999 is Jantien lid geworden van het schoolbestuur van het toenmalige PC onderwijs. Als voorzitter daarvan leidde ze samen met anderen de fusie met andere PC scholen naar het huidige VCO De Kring. Na de fusie zat ze nog een jaar in de Raad van Toezicht. Daarnaast werd ze politiek actief als bestuurslid en voorzitter van de Christen Unie. Toen haar dochters bij Scouting Hellevoetsluis zaten, werd ze gevraagd als oudervertegenwoordiger en wat later is ze ook een periode voorzitter geweest. Sinds vorig jaar is ze overigens voor Scouting Nederland lid van de landelijke groep bemiddelaars. Alles bij elkaar, is het dus niet zo vreemd dat Jantien al een aantal jaar in het bezit is van de Koninklijke Onderscheiding Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Anders
Jantien heeft het heel erg naar haar zin in Hellevoetsluis. Maar als het moet kan ze wel een paar dingen noemen die beter kunnen. "Als christenen kunnen we meer laten zien wat wij kunnen en willen betekenen voor de stad door meer samen te werken. En de gemeenten op Voorne-Putten zouden, samen met het Waterschap en andere partijen, veel meer samen moeten werken om het eiland mooier, duurzamer en aantrekkelijker te maken; voor de eigen inwoners en voor gasten. Dit eiland met zijn diversiteit en veelkleurigheid: daar zet ik me graag voor in!"

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant