Afbeelding
Foto: gemeente
Column burgemeester

Over cadeautjes en knallen

Actueel 456 keer gelezen

Sinterklaas is weer vertrokken en de kerstboom in de Vesting wordt aanstaande zaterdag weer ontstoken. Iedereen kan dan meelopen in de Santa Run. Vele kerstmannen, -vrouwen en -kinderen zullen door de Vesting rennen voor het goede doel. Dat past bij de kerstgedachte; iets doen voor een ander. Zo is er zondagmiddag een mooie kerstmiddag in het kader van 'Fijn je te zien' en op 27 december gaan er vele cadeautjes naar kinderen die het minder breed hebben, via Stichting Wensdag en de Voedselbank. Veel blije gezichten! En dan gaan we richting het einde van het jaar.

Het nieuwe jaar luiden we in met oliebollen, champagne en natuurlijk vuurwerk. Een prachtig gezicht, net na middernacht, maar vuurwerk kan ook gevaarlijk zijn. Hulpdiensten draaien overuren rond de jaarwisseling. Dat er veel illegaal vuurwerk in omloop is, vergroot het risico op ongelukken. Illegaal vuurwerk is verboden en gevaarlijk voor jezelf en je omgeving! Weet dus wat je in huis haalt.

In Hellevoetsluis mag je in principe overal je vuurwerk afsteken, op 31 december vanaf zes uur 's avonds tot 1 januari om twee uur 's nachts. Toch vraag ik iedereen die vuurwerk afsteekt, om rekening te houden met elkaar. Houd afstand én houd extra rekening met verzorgingshuizen en de kinderboerderij.

Buiten de toegestane tijden op 31 december is heel Hellevoetsluis dus een vuurwerkvrije zone en is afsteken van vuurwerk verboden. Jammer genoeg houdt niet iedereen zich daaraan en zijn de weken voor de jaarwisseling voor sommige mensen en dieren bijna niet uit te houden. Van elke klap krimpen deze mensen ineen, bijvoorbeeld omdat ze door de geluiden herinnerd worden aan een oorlog die ze hebben meegemaakt. Ook veel dieren hebben er last van. In het bijzonder honden, omdat die voor het doen van hun behoefte naar buiten moeten. Zij schrikken van de harde knallen en snappen er niets van. De kans dat een dier een trauma oploopt als er een rotje vlakbij zijn oor knalt, is groot.

Daarnaast stelden traumachirurgen vorig jaar, dat er in Nederland een toename is van het aantal vuurwerkslachtoffers. Minderjarigen zijn daarin fors vertegenwoordigd. Die groep heeft bovendien veel kans op ernstig letsel. Kortom: oppassen geblazen! Laat het voor iedereen een mooi begin van 2019 zijn!

Milène Junius, burgemeester

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant