"Wij zijn nog op zoek naar vriiwilligers die mee willen denken, donateurs en sponsoren." Foto: Wil van Balen

Stichting Honden Vrienden Hellevoetsluis pleit voor een hondenspeeltuin

Actueel 1.338 keer gelezen

Hellevoetsluis - Als er iets is wat de inwoners van Hellevoetsluis bezighoudt en een grote bron van ergernis is dan is het wel de kwestie hondenpoepoverlast. Hondenbezitters willen vooral meer ruimte en gelegenheid om hun honden uit te laten.

Sinds 1 oktober is Stichting Hondenvrienden Hellevoetsluis in het leven geroepen die de belangen van de hondenbezitters behartigd en een drietal speerpunten wil aankaarten. Zo pleiten zij voor meer losloopgebieden verspreidt over Hellevoetsluis en alle kernen, waar overigens geen opruimplicht geldt. Daarnaast zal overlast door hondenpoep worden aangepakt door meer vuilnisbakken te plaatsen. En daarbij de laatste wens van de stichting is een hondenspeeltuin te realiseren.

"In Rotterdam zag ik een mooi voorbeeld van een hondenspeeltuin, Bello. Een dergelijke voorziening zou Hellevoetsluis ook goed kunnen gebruiken. Met de opzet voor de hondenspeeltuin sla je twee vliegen in een klap: je kunt eenzaamheid verminderen en honden lekker samen laten spelen in een veilige, omheinde omgeving", vertelt Rein Peelen een van de bestuursleden van de stichting. Met dit plan en daarbij oplossingen om de overlast van hondenpoep tegen te gaan zijn we in gesprek gegaan met de gemeente", geeft Peelen aan. Er zijn mogelijke locaties aangewezen, onder meer aan het Woordbouwerplein, waar de gemeente eerst een draagvlakonderzoek voor wil uitvoeren geeft hij aan. "Onze voorkeur gaat uit naar het veld bij Warren's omdat we daar kunnen makkelijk kunnen worden aangesloten op allerlei faciliteiten. Ons plan houdt in dat er een onderkomen bij zou moeten komen zodat hondenbezitters droog kunnen zitten terwijl hun honden aan het spelen zijn. Wij hopen een blokhut , bankjes buiten, toilet, speelgerei voor de honden en goede toegankelijkheid voor mensen in een rolstoel/scootmobiel te kunnen verwezenlijken." Eerder bereikte de stichting in overleg met de gemeente dat er meer vuilnisbakken zullen komen waar hondenpoepzakjes in gedeponeerd kunnen worden om overlast tegen te gaan.

Bovendien vindt de stichting het wenselijk dat er snel meer duidelijkheid voor hondenbezitters komt. Begin dit jaar zijn borden verwijderd waar op aangegeven stond of de honden mochten loslopen of aangelijnd moeten zijn. "Nu is het dus heel onduidelijk voor hondenbezitters en riskeren zij een boete. Met de nieuwe APV (Algemene Plaatselijke Verordering) zal er weer wat in de plichten voor hondenbezitters veranderen: ben je niet in het bezit van een zakje als je hond aan het uit laten bent kun je worden beboet. "Deze maatregel is voortgekomen doordat honden maar een beetje in het wilde weg 'rondpoepen'", vertelt Peelen, "en het wordt niet opgeruimd door hondeneigenaren. Wij vinden het goed dat er wordt gehandhaafd. Maar het steekt veel hondeneigenaren dat zij veel hondenbelasting betalen en alleen maar plichten hebben."

De losloopgebieden voor honden zijn op één hand te tellen. Daar zouden inmiddels een aantal nieuwe locaties voor zijn aangewezen door de gemeente volgens Peelen. En voor de andere reeds bestaande losloopgebieden zou een deel omheind kunnen worden zodat ook hier een ruimte gecreëerd wordt waar honden los kunnen lopen. "Niet iedereen zal in de gelegenheid zijn naar een hondenspeeltuin te komen." Meer weten kijk dan op http://stichtinghondenvriendenhellevoetsluis.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant