Naamgever Johan Veenstra met de Cultuurprijs
Naamgever Johan Veenstra met de Cultuurprijs

Wie nomineer jij voor de Johan Veenstra Cultuurprijs?

Actueel 591 keer gelezen

Twee jaar geleden werd de Johan Veenstra Cultuurprijs in het leven geroepen door gemeente Hellevoetsluis. Oud-theaterdirecteur van Theater Twee Hondjes Johan Veenstra was zelf de allereerste die de prijs in ontvangst mocht nemen voor zijn enthousiaste en niet-aflatende inzet voor de cultuur in Hellevoetsluis.

De juryleden die toentertijd aan de prijs waren verbonden zijn vijf mensen met een band Hellevoetsluis en met hart voor cultuur in Hellevoetsluis. De jury bestaat uit: oud-wethouder Edwin van der Geest, docent en ambassadeur Cultureel Erfgoed Hellevoetsluis Paul Hoff, ondernemer Albert Martinus, directeur SBO Janneke Postma en Cris Vaudo programmeur Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta.

"Wij hopen dat er veel aanmeldingen zullen binnenkomen omdat er veel beweging is binnen de cultuur in Hellevoetsluis. We hopen op veel bijzondere initiatieven. Niet alleen vanuit cultureel beleid maar ook vanuit de behoefte van de inwoners van Hellevoetsluis", vertelt jurylid Edwin van der Geest. "Dat Johan de eerste prijs heeft gekregen en de prijs naar hem is vernoemd legt de lat misschien wel hoog, maar dat is niet de bedoeling. Ieder initiatief kan worden voorgedragen dat wil ik graag benadrukken." Cultuur kan bruggen slaan tussen mensen; het verbindt en haalt mensen uit hun isolement. Talenten en vaardigheden worden ontplooid en vormen een onmisbare bijdrage voor de ontwikkeling van kinderen. Een kwart tot de helft van de Nederlandse bevolking doet aan een vorm van kunstbeoefening; creativiteit is een belangrijk onderdeel voor zelfontplooiing en ontspanning. Met culture evenementen en activiteiten weet Hellevoetsluis zich steeds meer op de kaart te zetten dankzij de inzet van de organisatoren. Co-creatie is een belangrijk sleutelwoord; culturele projecten of ontwikkelingen worden samen met inwoners en met name met jongeren uitgewerkt. Iedereen van jong tot oud; van een grote professionele organisatie tot kleine initiatieven kunnen voorgedragen worden voor de prijs. En dan gaat het om iedereen of elke organisatie die zich inzet voor cultuur én aan een van de uitgangspunten in de cultuurnota van gemeente Hellevoetsluis voldoet namelijk de zogeheten vijf v's: iedere persoon of organisatie die zich inzet voor verbreding, verjonging, vernieuwing, versterking en verbinding.

Wil je ook iemand voordragen? Doe dat dan via het voordracht formulier op de website van de gemeente. Vergeet uiteraard de naam van de genomineerde alsook je eigen naam niet te vermelden anders kan de voordracht helaas niet in behandeling genomen worden. De juryleden zullen na rijp beraad een winnaar kiezen uit de inzendingen. Je kunt je voordracht tot 31 december indienen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant