Afbeelding

Patiënten direct op juiste afdeling door sneltest griep

Actueel 388 keer gelezen

Het Maasstad Ziekenhuis is voorbereid op de jaarlijks terugkerende griepepidemie. Vanaf maandag 3 december wordt gestart met de influenza sneltesten. Al tijdens hun verblijf op de Spoedeisende Hulp wordt bij ernstig zieke patiënten die opgenomen moeten worden, met een sneltest influenza bepaald of zij de diagnose griep hebben. Peter Langenbach, voorzitter raad van bestuur: "Als er veel mensen in het ziekenhuis liggen is het belangrijk dat patiënten met griep direct op de juiste verpleegafdeling in isolatie worden verpleegd. Dit draagt bij aan een spoedig herstel van de patiënt. Ook verminderen we hier verspreiding van het griepvirus mee."  

Kostenbesparing
Het ziekenhuis past de sneltest alleen toe bij ernstig zieke patiënten met verdenking op influenza die binnenkomen via de Spoedeisende Hulp en later zullen worden opgenomen op de verpleegafdeling. Zij vertonen verschijnselen van het griepvirus zoals hoofdpijn, spierpijn, koude rillingen en hebben vaak hoge koorts. Dankzij de sneltest is gelijk duidelijk welke patiënt in isolatie moet worden verpleegd en welke niet. Overplaatsen naar een andere afdeling wordt daarmee voorkomen. Dit bevordert de doorstroming in een tijd waar het aantal bedden schaars is. Dit zorgt voor een win/win situatie. De patiënt komt gelijk op de juiste verpleegafdeling terecht wat bijdraagt aan een spoedig herstel.

Hoe werkt het?
De verpleegkundige op de Spoedeisende Hulp neemt keel- of neusuitstrijken af bij de patiënt die daarvoor in aanmerking komt. Het materiaal wordt naar het laboratorium gestuurd waarbij met een speciaal apparaat getest wordt of het virus aanwezig is. Binnen maximaal twee uur is de uitslag bekend. Doordat de sneltest door de analisten op het laboratorium wordt uitgevoerd en niet op de Spoedeisende Hulp, kunnen de verpleegkundigen zich blijven richten op de gebruikelijke taken, namelijk zorg verlenen aan de patiënt die spoedeisende hulp nodig heeft. 

Het Maasstad Ziekenhuis is onderdeel van de 'Coöperatie Zorg op Zuid'. Het werkt in dat kader intensief samen met het Ikazia Ziekenhuis, Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis en het Spijkenisse Medisch Centrum. Het Maasstad Ziekenhuis is tevens onderdeel van de Santeon groep, een landelijke samenwerking van zeven topklinische ziekenhuizen die het doel hebben de zorg steeds beter te maken.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant