Afbeelding
Foto: ASeal

"Maak van een gezonde pup geen wees"

Actueel 221 keer gelezen

Zeehondencentra roepen deze winter ook op zeehondenmoeders en pups rust te geven. De Nederlandse zeehondencentra zetten deze week hun voorlichtingscampagne voort met als doel dat zeehondenpups en hun moeders rust krijgen tijdens de zoogperiode.

Ervaring leert dat iedere winter de witte pups van grijze zeehonden regelmatig in aanraking komen met mensen. Door afstand te houden van de dieren en langer ogenschijnlijk verweesde pups te observeren, kan onnodige opvang worden voorkomen.

De zeehondencentra Ecomare, A Seal en Pieterburen en de EHBZ roepen een ieder op om zeehonden met rust te laten en zeker alleen liggende pups. Langs de Nederlandse kust worden in de kerstperiode honderden pups geboren van de grijze zeehond. Het is een tijd van het jaar waarin er veel zeehondenpups in de opvangcentra belanden. In veel gevallen lijkt het erop dat opvang voorkomen had kunnen worden door de dieren rust te geven.

Huilende zeehondenpups
Grijze zeehonden worden met een witte vacht geboren en blijven de eerste drie weken op het land liggen. Als de moederzeehond gaat vissen en de pup tijdelijk alleen is, kan het jong een klaaglijk geluid gaan maken. Mensen associëren dit met huilen en denken dan soms dat het dier in nood is. Het is echter normaal gedrag van een jonge zeehond in de zoogtijd om contact te maken met de moeder. Het hoeft geen teken te zijn dat de zeehond verweesd is.

De meeste grijze zeehonden planten zich voort op de grote, hoge zandbanken in de Waddenzee en langs de Noordzeekust. Contact met mensen is daar minimaal. Soms komt het echter voor dat dieren op de Waddeneilanden of de kust geboren worden of op andere wijze op de eilanden of de stranden van Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Holland terecht komen. De pups kunnen hier goed tegen, mits de moeders de gelegenheid krijgen om in alle rust het jongen te zogen. Na een aantal weken zogen zal de moeder het jong verlaten en blijft de pup nog een tijdje liggen om een essentiële verharing door te gaan. Zeehondenpups gaan daarom niet graag te water om energie te sparen.

Onnodige opvang
Dat een jong dier voor langere tijd op dezelfde plaats blijft liggen is geen teken dat het dier in nood is. Onnodige opvang van pups kan voorkomen worden door de zeehonden rust te geven, met name in de gebieden waar zij de pups zogen. Wanneer een pup alleen wordt aangetroffen kan het nog steeds zo zijn dat een moederdier zich over het diertje ontfermt. Rust en observatie is dus het devies, de beste plek voor een zeehond is uiteindelijk de zee. Bij twijfel is het goed het dichtstbijzijnde opvangcentrum te bellen. De professionals zullen dan de situatie kunnen beoordelen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant