Nominatie Aanmoedigingsprijs Vrijwilligerswerk | GrootHellevoet.nl
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226262&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groothellevoet.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=322" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo groothellevoet.nl
"Er komen jaarlijks 3000 bezoekers."
"Er komen jaarlijks 3000 bezoekers." (Foto: Wil van Balen)

Nominatie Aanmoedigingsprijs Vrijwilligerswerk

  •   104 keer gelezen   Actueel

Hellevoetsluis - Voor de aanmoedigingsprijs vrijwilligerswerk Hellevoetsluis 2018 zijn de volgende 4 organisaties genomineerd: Inloophuis Entrada, Verdedigingswerken Hellevoetsluis, Dorpshuis de Nieuwe Meent en Hockeyvereniging HC Voorne de uitreiking van de prijs vindt op 6 december plaats in het Cultuurhuis, inloop vanaf 14.00 uur.

Deze week maken we kennis met de Stichting Verdedigingswerken Hellevoetsluis.

De stichting heeft als doelstelling: 'Kennis vergaren over de verdediging van Hellevoetsluis'. Deze kennis wil men zoveel mogelijk delen met geïnteresseerden. Een grote groep van vrijwillig medewerkers geeft wekelijks rondleidingen aan bewoners van Hellevoetsluis en toeristen.

Bram Kap, voorzitter van de stichting, is een echte Hellevoeter en zijn voorvaderen zijn tot in 1700 geboren in Nieuw-Hellevoet. Je kunt dus zeggen dat er Hellevoets bloed door zijn aderen stroomt! Bram vertelt de ontstaansgeschiedenis van de geheel uit vrijwilligers bestaande stichting: "Het ontstaan van de stichting komt eigenlijk door het gebouw Kazerne Haerlem waarin de Scouting Hellevoetsluis al sinds de jaren '70 van de vorige eeuw gevestigd is. Als de deur openstond werd weleens nieuwsgierig gevraagd waartoe het gebouw vroeger diende en sinds die tijd werd aan die toevallige bezoekers een korte rondleiding gegeven", gaat Bram verder.

"Wij raakten daardoor zelf steeds meer geïnteresseerd in de historie en tijdens de restauratie konden wij uiteindelijk zelfs als kennisbank dienen". Het aantal rondleidingen neemt vanaf 2008 beduidend toe en toen is besloten om het een en ander te formaliseren en een stichting in het leven te roepen. Inmiddels wordt gewerkt met 17 vrijwilligers en komen er jaarlijks zo'n 3.000 bezoekers!

Toekomstplannen zijn er genoeg. In 2019 wordt Fort Noorddijk meer betrokken bij het geheel en ook zal tijdens de rondleidingen meer aandacht besteed worden aan het ondergrondse gedeelte van Kazerne Haerlem. Daarnaast zal een escape bunker en een escape spel voor ouders met kinderen worden aangeboden. Hiermee is tijdens de recente herfstvakantie al ervaring opgedaan, met erg leuke reacties.Heeft u nog informatie over de periode van de 1e of 2e wereldoorlog, dan neemt de stichting verdedigingswerken graag contact met u op. Ook materialen, verhalen en anekdotes over die periodes zijn erg interessant.

"Om vaker het gebouw te kunnen openstellen is het erg nuttig als nog enkele vrijwilligers zich aanmelden voor 2019 zodat we onze vrijwilligers niet hoeven te overvragen", geeft Bram aan. Meer informatie via info@fronttaal.info of 06-3125 4909.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226262&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groothellevoet.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=322" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9768100&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=groothellevoet.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=322" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226264&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groothellevoet.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=322" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>