Je bent wat je leest
Je bent wat je leest Foto: Wil van Balen

Culinaire hoogstandjes tijdens het voorlezen met als toetje: Eens gegeten, nooit vergeten.

Actueel 501 keer gelezen

Zondag 4 november was de officiële start van Nederland Leest. De aanwezigen op de culinaire voorleesmiddag – waaronder burgemeester Milène Junius – werden getrakteerd op teksten voorgelezen uit het geschenkboek 'Je bent wat je leest'. Tussen de verhalen en onthullingen door werden heerlijke hapjes rondgedeeld door de dames van de bieb.

Ieder van de voorlezers vertelt kort over "wat u ooit eens heeft gegeten maar nooit bent vergeten" en de burgemeester vertelt over het smerigste dat zij ooit heeft gegeten in de jaren de dat zij in Japan woonde, namelijk vissenoog! Wethouder Hans van der Velde herinnert zich vooral de voorloper van de fastfoods, Saroma pudding. Hij is blij met de aandacht voor het lezen tijdens Nederland Leest en vindt dit prima passen binnen de aandacht die de gemeente geeft aan laaggeletterdheid op Voorne-Putten.

Pleur maar in de pan
Hennie Wiersma van PUSH krijgt de lachers op haar hand door te vertellen dat zij niet zo'n keukenprinses is, maar dat zij zichzelf rekent tot de uitvinders van het wokken: "pleur alles maar in die pan en roeren maar"! Hennie is nog steeds op zoek naar het recept van die lekkere spaghetti die zij op 17 jarige leeftijd at tijdens een uitstapje op een Italiaans cruiseschip. Historicus Bob Benschop vertelt over zijn herinnering aan het eten van walvis tijdens een stage in Noorwegen iets wat vandaag de dag niet meer zou kunnen.

Stinkende andouilletes
Reggy Barra van Theater Twee Hondjes laat zijn gehoor griezelen door te vertellen over het eten van andouillettes, stinkende worst gemaakt van de ingewanden en maag van varkens. Victor Thissen van Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta vertelt over een vakantie in Frankrijk, waar hij niet in die kleine Franse restaurantjes terechtkwam, doordat hij in de diepvriezer van zijn vakantiehuis dozen vol met Van Dobben kroketten aantrof.

Voorlezen uit de Allerhande
Gerdie Schellevis van de bibliotheek is zo dol op recepten uit Allerhande dat zij haar man hieruit zelfs wel eens recepten voorleest, verklapte ze. Gerdie vertelde verder over haar 1e dronkenschap op 3 jarige leeftijd: toen lepelde ze van de schaal zelfgemaakte advocaat van haar oma, viel in slaap en werd pas de volgende middag om half 5 wakker! Christina Vaudo van de bibliotheek sloot de middag af door na het voorlezen herinneringen op te halen aan de overheerlijke echt Italiaanse pizza's die haar moeder maakte, wanneer ze weer eens de echte ingrediënten had weten te scoren op de Rotterdamse markt.

Slotavond Nederland Leest
De hele maand november is er in de bibliotheek aandacht voor Nederland Leest. Op donderdag 29 november is de slotavond met schrijver Jan Paul Schutten. Aanvang: 19:30 uur. Entree: € 10,- | Leden Bibliotheek € 7,50 | Jeugd t/m 17 jaar € 5,-

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant