Afbeelding
Foto: Wil van Balen

Een interview met Tim Hupkes

Actueel Een gesprek met... 472 keer gelezen

De trouwe lezers van Groot Hellevoet kennen vast en zeker de naam Tim Hupkes wel. Tim is namelijk de kunstenaar achter de wekelijkse 'Cartoon van de Week'. Voor wie Tim echter nog nooit heeft ontmoet, kan het dus wel een verrassing zijn dat Tim geen man is, maar een vrouw..!

Tim kreeg bij haar geboorte van haar ouders dan ook de naam Miriam mee. Maar Miriam bleek een wat te ingewikkelde naam voor haar jongere zus om uit te spreken. "Mijn jongste zus was twee-en-een-half toen ik geboren werd en die heeft mijn naam verbasterd tot Tim", vertelt Tim. "Het ging van Jim-Jam naar Jim en toen naar Tim. Mijn andere twee zussen zijn 11 en 12 jaar ouder en die vonden dat gewoon heel schattig. Daarna had eigenlijk het hele gezin bepaald dat ik dus Tim heette. Ik wist dus nooit beter. Nu vind ik Miriam wel een mooie naam, maar toen ik 17 was, had ik er moeite mee. Het paste gewoon niet bij me. Ik zat in die tijd ook niet lekker in mijn vel en heb toen mijn naam officieel laten veranderen via een verzoek aan de rechter. Na je 18e kost dat namelijk veel geld en nu ging het eigenlijk gewoon pijnloos."

Meisjesnaam
Tim heeft wel wat met namen. Officieel heet ze namelijk na haar huwelijk Tim de Ruiter-Hupkes, maar toch gebruikt ze enkel Tim Hupkes voor het signeren van haar werk. "Toen ik hier kwam wonen, heb ik me aangesloten bij Kunstkring Voorne", legt Tim uit. "Eerst met mijn volledige naam, dus met de Ruiter erbij. Maar dat kortte iedereen altijd af naar alleen de Ruiter. En ik had het idee, dat als je kunstenaar bent, het beter is om een naam te hebben die niet heel veel voorkomt. En Hupkes komt natuurlijk niet zo veel voor. Vandaar de keus om alleen mijn meisjesnaam te gebruiken."

Limburg
Tim werd 47 jaar geleden geboren in Arnhem. "Toen ik een jaar of twee-en-een-half was, zijn we naar Oostenrijk verhuisd voor mijn vaders werk", vertelt Tim. "Daar hebben we een klein jaar gewoond. Mijn ouders gingen echter scheiden en mijn moeder, mijn zussen en ik gingen daarna terug naar Nederland. De tijd die volgde, was voor ons een beetje een rare tijd. Mijn jongste zus en ik hebben toen namelijk een tijdje bij een oom en tante in Amsterdam gewoond en mijn oudste twee zussen een tijdje bij een vriendin in huis. In de tussentijd hertrouwde mijn moeder en pas daarna zijn we met zijn allen in Munstergeleen in Limburg gaan wonen. Daar ben ik uiteindelijk opgegroeid."

Opleiding
Tim had een goede vriendin, die in Amsterdam woonde. En als je jong bent, heeft Amsterdam een grote aantrekkingskracht. Zo ook op Tim. "Ik wilde daar gewoon heel graag wonen, want daar ga je het maken toch?", vertelt ze lachend. "Ik ben toen Engels gaan studeren, omdat ik altijd al iets had met die taal, maar kwam er al gauw achter dat je daarmee alleen maar leraar Engels kunt worden. En voor de klas staan wilde ik niet, want ik ben helemaal niet zo goed met groepen vind ik zelf. Mijn vriendin zat toen op de Joke Smit Scholengemeenschap in Amsterdam, waar je niet zo schools behandeld werd. En juist dat sprak mij dus wel aan. Uiteindelijk heb ik hier mijn atheneum diploma behaald."

Goede baan
Tim was ervan overtuigd dat ze met haar atheneum diploma op zak, wel een goede baan kon vinden. "Nou mooi niet dus", vervolgt Tim. "Je wordt dan gewoon ergens receptioniste. Mijn eerste baan was dan ook in Amsterdam als receptioniste en ik verveelde me daar echt dood, want er kwam daar nooit iemand en er belde ook niemand. Ik wilde echter niet meer studeren en kwam toen op het idee om Schoevers te gaan doen. Daarmee kreeg ik vervolgens een baan als secretaresse die eigenlijk ook niet leuk was, maar wat wel heel goed betaalde. Ik werkte toen veel met powerpoint presentaties en mijn baas zei toen dat ik daar veel meer mee kon doen, dan ik op dat moment deed. "Je moet eens met Karlijn gaan praten", zei hij. "Karlijn had een grafische opleiding gedaan. Na een gesprek met haar kwam bij mij als donderslag bij heldere hemel, dat ik de kunstacademie moest gaan doen. En juist dat was iets waar ik me mijn hele leven al tegen had verzet, omdat mijn hele familie de kunstacademie had gedaan. Maar uiteindelijk ben ik dus toch naar de kunstacademie in Rotterdam gegaan."

Altijd al getekend
Tim tekende eigenlijk al van jongs af aan. Zo tekende ze al jaren de figuren 'Blackburn en Haptoe', twee eigenwijze cartoon vogels die allerlei avonturen beleven. "Tekenen deed ik al vanaf het moment dat ik een potlood vast kon houden", vertelt Tim. "Als je mij blij wilde maken met Sinterklaas of met mijn verjaardag, dan waren een kladblok en een potlood al voldoende. Ik was dan helemaal happy. Ook kan ik me nog goed herinneren dat ik als zesjarige al heel erg onder de indruk was van de tekeningen die mijn moeder maakte. Zij had de opleiding Mode aan de kunstacademie gedaan en tekende patronen. Ze was ook modejournalist en schreef verhalen. Ook ik heb overigens altijd al verhalen geschreven."

Tim Hupkes Art
Na haar huwelijk met Paul, besloot het stel dat ze uit Rotterdam weg wilden. "We gingen op zoek en kwamen zo dus in 2001 in Hellevoetsluis terecht", zegt Tim. "Paul werkt in Rotterdam en ik heb tot drie jaar geleden bij de gemeente Nissewaard als webredacteur gewerkt. Vanaf dat moment ben ik me volledig gaan richten op mijn werk als kunstenaar. Mijn bedrijf Tim Hupkes Art wil ik ook verder uit gaan bouwen. Zo maak ik nu bijvoorbeeld afbeeldingen voor kerst, Halloween of sinterklaas op servetten en dergelijke en ik schilder veel. Bedrijven zoals de Hema kunnen bij mij afbeeldingen kopen die zij dan weer gebruiken op producten van hen zoals een servies of t-shirts. Dit heet Art Licensing en hiermee hoop ik ook de grens over te kunnen richting Amerika of Engeland. Ook schilder ik veel en meerdere schilderijen van mij hangen ook bij de Kunstuitleen. Via hen worden schilderijen van mij verhuurd en soms ook verkocht. Als mensen een schilderij willen dat op een van deze lijkt, of een variatie daarop in de vorm van andere dieren, andere kleuren of een andere grootte, dan kan dat ook. Bijna alles is mogelijk. Verder maak ik ook werk op verzoek. Als mensen daar interesse in hebben, kunnen ze mij ook altijd bellen."
Kluizenaar
Tim en haar man wonen heel erg naar hun zin in Hellevoetsluis. Al leeft bij hen wel de wens om ooit nog eens echt buitenaf te kunnen wonen. Zich bemoeien met Hellevoetse aangelegenheden doen ze niet zo veel, al zijn er wel uitzonderingen. "Toen vorig jaar zomer duidelijk werd dat het gezin Al Rouayami, met drie kinderen die hier geboren zijn, het land uitgezet dreigde te worden, ben ik een petitie gestart", besluit Tim. "Die is meegenomen in de rechtszaak. Ook las ik pas over de petitie voor het behoud van de oude boom bij de kerk. Dat soort dingen gaat me heel erg aan mijn hart en daar heb ik dus ook voor getekend. Verder kun je denk ik wel stellen dat ik een beetje leef als een kluizenaar. Maar eigenlijk vind ik dat, als rasechte kunstenaar, prima zo!"

Afbeelding

Uit de krant