Afbeelding
Uw Lokale Ondernemer

Woonboerderij Herbergier Hellevoetsluis

Actueel 1.137 keer gelezen

Waar bijzondere mensen wonen, dat is bijzonder gewoon

Hellevoetsluis - Jaco en Els van Dasler zijn begin 2016 neergestreken op woonboerderij Herbergier Hellevoetsluis waar mensen in de beginfase van dementie komen wonen, maar ook kunnen blijven wonen, tot het overlijden. Zorg verlenen doen Jaco en Els tussen de dagelijkse bezigheden door, en dat maakt deze woonvorm bijzonder gewoon

"Volg de bewoner, volg diegene in zijn of haar eigen realiteit. Richt je niet op de ongemakken, maar zie het juist als aanknopingspunten. Als iemand zegt dat ze naar haar moeder toe wil, ga dan vragen stellen over haar moeder en het gesprek komt vanzelf op haar jeugd, en de onrust van weg willen verdwijnt", zo licht Els toe die samen met Jaco overtuigd is van het feit dat zorg verlenen aan mensen met dementie anders, maar voor al beter kan.

Niets bijzonders
"Wij hebben het anders georganiseerd. Wij doen niets bijzonders, we gaan juist weer heel gewoon doen, zoals dat thuis ook gaat. We richten ons niet op de bewoners als patiënten, maar ze draaien mee als in een groot, geconstrueerd gezin. Ons zorgplan is een A4'tje met tips in plaats van teveel medische informatie. Over gewoontes van mensen, maar ook dingen die iemand leuk vindt om te doen, zoals helpen met was vouwen. Iedereen helpt hier een handje mee. Je voelt je nuttig als er op je gerekend wordt", zo legt Jaco uit.

Hoe het vroeger was: "We gingen laatst naar het museum en dat geeft zoveel aanknopingspunten om weer over vroeger te praten, hoe het politiek klimaat destijds was of hoe het leven en een dag werken eruit zag, daarover in gesprek gaan met bewoners geeft hen het respect dat deze generatie verdient. Mensen zien als mensen, niet als patiënten. We sluiten onze bewoners ook niet op, we letten op ze, gaan ze niet te ver, zijn ze niet te lang weg", glimlacht Els die samen met Jaco bijna drie jaar geleden deze bijzondere woonvorm, een franchiseonderneming, startte.

Op tijd oriënteren
"We raden mensen altijd aan zich op tijd te oriënteren, niet wachten tot het water de mantelzorger aan de lippen staat of de dementerende te veel in de war is om nog aan een nieuwe omgeving te wennen. We hebben 16 appartementen, waarvan er maximaal twee voor een echtpaar bestemd zijn. Maar ook voor respijtzorg, het tijdelijk komen logeren hier, kunnen mensen bij ons terecht. Dat kan al veel verlichting geven."

Woonboerderij Herbergier Hellevoetsluis
Dijkweg 7b
3223 LD Hellevoetsluis
06- 372 800 44
www.herbergier.nl/hellevoetsluis

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant