Afbeelding

Schilderij vindt thuishaven in Hellevoetsluis

Actueel 407 keer gelezen

Hellevoetsluis mag zich sinds afgelopen vrijdag de trotse eigenaar noemen van een schilderij van de schilder Chr. Van Dommelshuizen. "Dit is zo uniek voor Hellevoetsluis en het past enorm bij ons maritiem verleden", vertelt wethouder Margriet den Brok. Op het schilderij is de aankomst van het zeilkorvet Hr. Ms. Nautilus in de Hellevoetse haven te zien.

Naast de Nautilus is er op het schilderij de vuurtoren te zien die Hellevoetsluis nu nog steeds kenmerkt. Het oliehuisje ernaast staat ook duidelijk afgebeeld. Adjunct-streekarchivaris Bob Benschop vermoedt dat het schilderij een afbeelding is van februari 1896.

Cornelis Christiaan van Dommelshuizen leefde van 1842 tot 1928. Hij stond bekend om zijn rivier- en zeegezichten. "Het is geen Rembrandt of Vermeer, maar hij was voor die tijd zeker een verdienstelijke schilder," vertelt Benschop. "Er zijn wel wat meer werken, vooral drukwerken, waarop Hellevoetsluis staat afgebeeld, maar dat het echt een schilderij is, is een unicum, zeker van een schilder die dit soort kwaliteit levert." Het schilderij komt in het Prinsehuis te hangen. "Op dit moment hebben we nog geen geschikte locatie voor het schilderij kunnen vinden. We willen het wel voor het publiek toegankelijk maken, maar het moet natuurlijk ook beschermd zijn," legt wethouder den Brok uit.
Matrozen op de Nautilus
"Alles van Hellevoet was vroeger marine, je had de marinewerf en daarnaast ook een vrij grote opleidingsmogelijkheid tot matroos of bootsman," vertelt Benschop. De Nautilus was één van dit soort opleidingsschepen. Op de Nautilus leerden jonge matrozen in de praktijk de kneepjes van het vak. "De eerste tien jaar maakte het schip eigenlijk alleen reizen over de Noordzee," legt Benschop uit. Hierna werden ook verdere reizen gemaakt. "De Atlantische oceaan op, daar maakte die jongens verschrikkelijke stormen mee. Het was niet altijd een pretje aan boord," gaat Benschop verder. Het vertrek van het schip uit de Hellevoetse haven was een enorme gebeurtenis en trok jaar na jaar veel bezoekers. "De bewoners van Hellevoetluis leefden echt mee met het wel en wee aan boord van de Nautilus," volgens Benschop stonden elk jaar honderden mensen op de kades het schip uit te zwaaien.

"Is dat de Buffel?"
Na het bestuderen van het schilderij doet Tom Wensink nog een merkwaardige ontdekking. "Is dat de Buffel?". Dat Wensink dit opmerkt is geen toeval als voorzitter van Stichting Ramtorenschip de Buffel herkent hij het schip aan de plaatsing van de schoorsteen en de contouren van het schip. Of het werkelijk de Buffel is? Het schip is slechts een schim op de achtergrond van het schilderij. Benschop vertelt dat de Buffel zich in de tijd van het schilderij meer in het Noorden van het land bevond. "Hij kwam af en toe wel in Hellevoetsluis. Het zou de Buffel kunnen zijn, maar dat moeten we onderzoeken."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant