Een onderonsjes tussen de jarige en burgemeester Junius
Een onderonsjes tussen de jarige en burgemeester Junius Foto: Wil van Balen

Wilhelmina Schepes met 104 jaar de oudste inwoner van Hellevoetsluis

Actueel 527 keer gelezen

Hellevoetsluis - Wilhelmina Schepes- Van den Hoek is afgelopen donderdag 104 jaar geworden en is daarmee de oudste inwoner van Hellevoetsluis. Afgelopen donderdag vierde ze haar verjaardag in de Rozenhoek. Buiten vrienden en familie is ook burgemeester Milène Junius van de partij.

Door Zoë Bonefaas

Om tien uur zit mevrouw Schepes bij de kapper, want ze moet er natuurlijk goed uit zien voor haar 104e verjaardagsfeestje vindt ze. Haar achterkleinkinderen komen haar in de kappersstoel al feliciteren. Niet veel later loopt ook de burgemeester binnen om mevrouw Schepes een hand en een bos bloemen te geven. Om kwart over tien gaat de groep gezamenlijk naar boven om het feestje pas echt te laten beginnen.

Er is er een jarig…
In de woonkamer van de Rozenhoek is de stoel voor de jarige versiert met blauwe slingers. De verzorgers delen koffie en thee uit en er is natuurlijk taart gehaald . Voor de 104e keer in haar leven wordt er 'Er is er één jarig' gezongen voor mevrouw Schepes. "Je staat er niet zo bij stil dat ze 104 is geworden," vertelt dochter Joke Mellegers (71). Achterkleinkinderen Fenne (11) en Siem (9) hebben speciaal vrij gekregen van school om de verjaardag van hun overgrootoma te vieren. Fenne heeft een mooie tekening gemaakt en Siem geeft een grote doos met chocola en een kaart.

Drie gouden ballonnen
Op de doos waarin zijn cadeautje zit zijn drie gouden ballonnen geplakt die samen 104 lezen. "Oh, wat mooi! Dankjewel!" zegt mevrouw Schepes als ze de cadeautjes ontvangt. "Heb jij die uitgezocht?" vraagt ze. "Met mama samen," antwoordt achterkleinkind Siem.

Tot haar 99e zelfstandig
Op 4 oktober 1914 werd Wilhemina geboren op de Coolsingel in Rotterdam. Ze was de middelste van drie dochters. Haar vader was kleermaker 'voor de betere stand'. Sinds 1978 woont Wilhelmina in Hellevoetsluis. Tot haar 99e heeft ze nog zelfstandig gewoond. Nu woont ze al vijf jaar in de Rozenhoek en daar heeft ze het naar eigen zeggen behoorlijk naar haar zin. "Het is er gezellig en het eten is lekker," vertelt ze. "Lichamelijk is ze sterk," vertelt Joke Mellegers over haar moeder.

Zelfs op haar 104e blijft ze, met behulp van een rollator, elke dag lopen. "Ja, lekker lopen, dat moet je blijven doen, hoor!" vertelt mevrouw Schepes "Ik loop overal heen, ik ga koffie drinken, terug naar huis, dan heb je toch weer bewogen."

Voet onder de tram
De familie haalt wat verhalen op uit haar jeugd. Als jong meisje kwam Wilhelmina nog met haar voet onder de tram. "Ja, dat weet ik nog. Ik kon nooit stilstaan ik liep maar te huppelen en toen kwam ik onder de tram, maar het is goed afgelopen," vertelt mevrouw Schepes. "En toen zei haar moeder, ga zelf maar naar het ziekenhuis," vertelt Joke Mellegers. "Mijn moeder ging wel mee," verbetert mevrouw Schepes haar dochter.

Burgemeester op bezoek
De burgemeester komt langs op verjaardagen vanaf het honderdste jaar. "Het natuurlijk heel bijzonder, je wilt die momenten even extra markeren," vertelt burgemeester Milène Junius. "Het is echt bijzonder, want het is nou niet dat ik elke week naar een honderdjarige ga."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant