Afbeelding
Foto: Wil van Balen

Een interview met Rob Poll

Actueel Een gesprek met... 1.313 keer gelezen

Rob Poll werd 65 jaar geleden geboren in Eindhoven. Al vanaf het moment dat hij in Hellevoetsluis kwam wonen, is hij hier werkzaam als fysiotherapeut.

"Behalve in Eindhoven heb ik ook een aantal jaren in Belgie gewoond vanwege het werk van mijn vader bij Philips", vertelt Rob. "En Alblasserdam, Ter Apel en Utrecht. Dus zeg maar zo'n beetje heel Nederland door gesjeesd. In '77 ben ik afgestudeerd als fysiotherapeut en dan ga je dus kijken wat je gaat doen. Het was altijd al mijn intentie om zelf een fysiotherapiepraktijk op te zetten en de bedoeling was om dat samen met een studiegenoot te doen. Toen ik stages liep, heb ik ook in een ziekenhuis, een revalidatiecentrum en bij een particuliere praktijk gewerkt. Dat beviel heel erg goed, dat was zeg maar echt mijn ding. Zelf alles regelen en dingen doen. Maar dan komt de vraag: waar ga je je vestigen? We zijn toen gaan zoeken in Brabant, maar konden daar niet echt een plek vinden. Op een cursus manuele lymfedrainage zei toen op een gegeven moment iemand tegen mij: joh, waarom probeer je Hellevoetsluis niet? Mijn reactie was toen: waar ligt dat......?"

Groeigemeente
"Hij vertelde dat Hellevoetsluis achter Rotterdam lag", vervolgt Rob. "Hij wist dat dit een groeigemeente was en dat ik daar misschien wel een kans had. Mijn ouders woonden toen in Albasserdam, dat was nog redelijk dichtbij. En in mijn jeugd was ik heel veel verhuisd, daar word je dan ook makkelijker in. Bovendien was ik in die periode alleen, dus hoefde ook met niemand rekening te houden. Mijn studiegenoot zag Hellevoetsluis echter niet zitten en koos voor Amersfoort. Ikzelf had wel wat met Hellevoetsluis vanwege de ligging aan het Haringvliet. Thuis hadden we een zeilbootje en daar voer ik wel eens mee op de Lek en de Alblasserwaard door en varen kon in Hellevoetsluis natuurlijk ook. Dat trok me best wel aan. Ook het strand en de duinen in de nabijheid is voor een wandel- en natuurliefhebber zoals ik, heel prettig. Bovendien heb je hier lekker de ruimte en zit je niet in een grote stad. Je kan hier dus prettig wonen en prettig werken en prettig leven. Voor mij was de keus toen dus snel gemaakt."

De Struyten
"Ik ben toen in de Struyten terecht gekomen", vervolgt Rob. '"Je gaat dan eerst kijken waar plek is en zo kwam ik in gesprek met mevrouw Dekker, van tandarts Dekker. Zij was de fysiotherapeut in de Struyten en ze hadden samen een praktijk aan de Wanmolen. Zij zat erg omhoog met haar werk en vroeg of ik wilde helpen. Ik wilde dat wel doen voor een korte periode, maar met dien verstande, dat ik dan voor mezelf wilde gaan beginnen. Na anderhalf jaar ben ik een praktijk aan huis gestart aan de Linde. In die periode begon de gemeente net met het oude Medisch Centrum in de Struytse Hoeck. De huisartsen en ik kwamen toen ook in dat proces terecht. Uiteindelijk zaten we dus in het Medisch Centrum, met daarnaast onder andere twee tandartsen, maatschappelijk werk en het Groene Kruis. Iedereen was zelfstandig, het zat alleen wel allemaal in één gebouw. Die constructie heeft geduurd tot '93 of '94 en toen is er een gedeelte verkocht aan de Albert Heijn. Wij hebben het andere gedeelte van de gemeente gekocht en daar hebben we in totaal 36 jaar gewerkt."

Groei
"Inmiddels had er een behoorlijke groei plaats gevonden en waren we in de praktijk al met vier fysiotherapeuten", gaat Rob verder. "De naam was eerst Maatschap Fysiotherapeuten R. Poll en toen kwam er CS achter. Een aantal jaren geleden hebben we dat veranderd in Fysio Poll en met de verhuizing is de naam veranderd in Fysio Hellevoet. Inmiddels bestaat de maatschap uit vier man en werken we in totaal met tien fysiotherapeuten met ieder zijn eigen specialisatie. Ondertussen was ons onderkomen daar dus ook echt te klein geworden. Toen de bibliotheek vrij kwam in 2012, hebben we gevraagd aan de gemeente of dat niks voor ons was. Uiteindelijk kregen we in 2016 groen licht. De verbouwing en de verhuizing zijn nu net achter de rug en 21 augustus hebben we de deuren geopend. Het is niet alleen een prachtig pand geworden, maar ook nog eens heel aangenaam om in te werken. Er kan rustig gewerkt worden en er is een hele ruime oefenzaal is. Bovendien zijn we ook heel erg blij met de goede bereikbaarheid van de locatie."

Catamaranzeiler
Toen Rob stopte met zeilen, kocht hij een catamaran. "Samen met Ed Ketting waren wij in de jaren '80 de eerste catamaranzeilers op het Haringvliet. Een vriend van ons kocht er ook eentje en we zeilden regelmatig naar de strandtent (tegenwoordig Shamrock Inn) om even een drinkpauze in te lassen. Het nadeel van een catamaran was dat je hem in de haven altijd uit het water moest halen. Het idee ontstond toen om ze bij de strandtent neer te leggen en de strandtenthouder ging daarmee akkoord. Het jaar erop lagen er 15 catamarans en het jaar daarop 35. Toen de strandtent ernaast failliet ging, hebben we dat opgekocht en hebben we de Catamaranvereniging Hellecat opgericht. Uiteindelijk lagen er zo'n 100 catamarans. Toen ik het te druk kreeg heb ik de catamaran verkocht. Vanaf 1980 was ik ook al actief als fysiotherapeut bij vv Hellevoetsluis betrokken. Zelf heb ik in het 2e en 3e gevoetbald en ik ben herstel- en jeugdtrainer geweest. Na 25 jaar ben ik daar uiteindelijk mee gestopt."

Mooie omgeving
Rob trouwde in '82 en werd vader van een zoon. Net als Rob, is zijn vrouw een echte natuurliefhebber. "Wij wandelen en fietsen allebei heel erg graag. Ook doe ik nog veel aan hardlopen en voor al deze bezigheden wonen wij hier natuurlijk in een fantastisch gebied met duinen en strand om de hoek. Het mooie van Hellevoetsluis is dat het niet al te groot is, maar wel met een ontzettend gezellige kern. Je hebt er alles. Ook zijn wij echte visliefhebbers en waar kan je dan beter zitten als in Hellevoetsluis en ook nog eens met Stellendam om de hoek."

Ideeën
Rob heeft ook nog wel wat ideeën met betrekking tot het wonen in Hellevoetsluis: "Zo zou ik graag zien dat er woningen komen voor actieve ouderen. Vaak komen die uiteindelijk in een appartement terecht dat gelijkvloers is. Maar juist trappenlopen is het beste wat er is voor hun spieren. Hiermee voorkom je zelfs het vallen. En laten we seniorenwoningen eens in de rondte bouwen in plaats van allemaal op een rijtje. Zo ontstaat er veel meer sociaal contact onder elkaar door bijvoorbeeld gedeeltelijk een gezamenlijke tuin of een andere gezamenlijke ruimte in plaats van dat ze alleen maar eenzaam in hun eigen rijtjeswoning zitten. En eenzaamheid onder ouderen is tegenwoordig een groot probleem. En als er dan toch wat nieuws gebouwd zou worden en ik zou een straatnaam moeten verzinnen, dan zou dat toch zeker wel de Arie van den Banstraat moeten worden. Hij heeft gewoon zo ontzettend veel voor Hellevoetsluis gedaan. Zijn bedrijf hier, het Kruithuis, Historyland, en heel veel ook nog eens pro deo. Zo'n man verdient gewoon echt om een straatnaam in Hellevoetsluis te hebben."

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant