Afbeelding
Foto's Wil van Balen

Brandweer rukt uit voor oefening 'Bewoners Hulp Verleners'

Actueel 757 keer gelezen

Hellevoetsluis - De afdeling 'Veilig Leven' van Brandweer Rotterdam-Rijnmond heeft sinds juni tien bewoners van het senioren complex 'Buiten-Veste' in opleiding tot BHV'er. Vrijdagmiddag ging het alarm af voor de eerste echte brandweeroefening voor deze krasse senioren.

Peter Schuurmans van de afdeling Veilig Leven vertelt: "Hellevoetsluis heeft de primeur in Nederland. Wij hebben deze bewoners opgeleid tot BHV 'er: Bewoners Hulp Verlener. Zij zorgen ervoor dat alles in goede banen wordt geleid bij calamiteiten in het gebouw zoals brand of een reanimatie. Zij begeleiden de brandweer als deze aankomt bij het gebouw. De bewoners hebben hier afspraken over gemaakt met elkaar; ze zijn herkenbaar als BHV'er door hun hesje en hebben portofoons bij zich zodat ze met elkaar kunnen communiceren. In sommige gevallen zouden zij een klein brandje kunnen blussen. Ook zullen zij ervoor zorgen dat de mensen niet in de rook zitten tijdens een brand door tijdig deuren te sluiten.

"Deze oefening zorgt wel voor de nodige leermomenten. Zo waren er twee bewonershulpverleners die bewoners uit de rook wilden halen,  maar daardoor zelf onverhoopt de rook inliepen. Daardoor zouden ze zelf ook slachtoffer worden. "Maar wij zijn tevreden over het verloop van de oefening", vertelt Schuurmans. " Wij zijn enthousiast en tevreden over deze nieuwe manier van samenwerken."

Als deze pilot slaagt wil de afdeling Veilig Leven in de hele regio Rotterdam-Rijnmond senioren op gaan leiden tot 'Bewoners Hulp Verleners.'

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant