Afbeelding
Foto: Wil van Balen

Een interview met Hennie Wiersma - Den Dulk

Actueel Een gesprek met... 875 keer gelezen

Zeg je PUSH, zie je Hennie. Zeg je "Fijnjetezien", zie Hennie. Zei je PVDA, zag je Hennie. Zij is onlosmakelijk verbonden met het vrijwilligerswerk in Hellevoetsluis en was tot voor kort actief in de Hellevoetse Politiek. Improviseren, handelen op momenten dat het nodig is, is een tweede natuur voor haar geworden. Een veelzijdig mens dus.

Hennie Wiersma-den Dulk groeit op in Scheveningen in een gezin als oudste van vijf kinderen, haar meisjesnaam is dan ook echt Schevenings. Ze verhuist met het gezin naar Vlaardingen en kiest er ruim 30 jaar geleden voor om in Hellevoetsluis te gaan wonen vanwege de mooie woonomgeving. "Weer dicht bij zee en strand wat toch altijd blijft trekken en met alle voorzieningen voor de kinderen dicht bij huis zoals o.a. het voortgezet onderwijs".

Gezin en loopbaan
Op 15-jarige leeftijd begint haar loopbaan toen ze door de chef personeelszaken van het belastingkantoor in Vlaardingen, aan huis gevraagd werd of zij na het behalen van het MULO diploma daar wilde komen werken. Te jong om al aan een verpleegsteropleiding te beginnen, wat het oorspronkelijke plan was, greep ze die kans met beide handen aan. Eenmaal aan het werk kwam er va die verpleegstersopleiding niets meer terecht. Ze kreeg verkering, trouwde op 20-jarige leeftijd en was binnen twee jaar moeder van 2 mooie dochters. Maar gezin en werk gaat volgens Hennie heel goed samen. Door zelf actief te zijn met een straatgroep voor veiligheid in de buurt, adviseerde de toenmalige opbouwwerker haar om door te gaan leren en na een toelatingsexamen op de HBO startte zij als 25-jarige een opleiding op de Sociale Academie. Een studie die gecombineerd moest worden met een baan in het welzijnswerk waar ze met glans voor slaagde.

Na deze opleiding heeft Hennie nooit meer zonder werk gezeten. Geslaagd als opbouwwerker en vele aanvullende opleidingen verder op dat gebied, ging ze op 38-jarige leeftijd studeren aan de Erasmus Universiteit en studeerde af als socioloog. Altijd heeft ze de studies voor haar plezier gedaan, nooit met het idee een carrière op te starten. Werkte ze in haar beginjaren nog in Rotterdam, toen ze werd gevraagd door Hans Determan om in Hellevoetsluis een project op te zetten voor vrijwilligerswerk, waar toen landelijk een subsidie voor was, hoefde Hennie niet lang na te denken. En zo ging ze aan de slag in Hellevoet. "Ik hou van werken, ik moet bezig zijn, zegt Hennie lachend. "Als je veel kan, moet je veel doen" was een uitspraak tegen haar van een oudere man uit Het Witte Dorp (Delfshaven). Dat is mij altijd bijgebleven en ik vind mensen helpen belangrijker dan de gebakken lucht in vele vergaderingen.

Toch heeft ze zich laten overhalen om in de politiek te gaan. Meerdere malen werd Hennie benaderd om op de lijst voor de PvdA te komen en uiteindelijk stemde zij daar in 2013 mee in. Een nieuwe uitdaging stond voor de deur. De selectiecommissie en de ledenvergadering van de PvdA plaatste haar hoog op de lijst en in 2014 werd zij met voorkeursstemmen gekozen. "Ik had ja gezegd omdat ik ook dacht dat ik in die fractie nodig was en heb mij daar ook met hart en ziel voor ingezet. Enkele mensen die al langer in de PvdA bezig waren en niet gekozen waren gunden haar die plek echter niet en hebben het haar heel moeilijk gemaakt. Daarom nam zij de beslissing om hen, die hogere plek op de lijst wel te gunnen en met een lagere plek genoegen te nemen. Zelfs toen was men bang, dat zij toch met voorkeursstemmen in de raad zou komen. Uiteindelijk heb ik de keuze gemaakt om helemaal niet meer verkiesbaar te zijn'. Een keuze die haar niet gemakkelijk afging. "Ook landelijk zie je dat men het elkaar soms onnodig moeilijk maakt, terwijl je samen juist sterker staat, is haar nuchtere uitleg. De politieke periode was wel heel leerzaam en het netwerk dat daardoor opgebouwd is heel waardevol. Je bent als politica geen klachtenbureau en we kunnen ook niet alles oplossen maar wat ik in de afgelopen jaren wel geleerd heb is om goed naar de burger te luisteren". En dat doet Hennie nog steeds.

Vrijwilligerswerk
Nu kan Hennie nog meer energie steken in het werk voor Stichting PUSH die hoge ogen gooit met de vele sociale projecten. De komende tijd moet "Fijnjetezien" het platform voor vrijwilligerswerk, het sociale netwerk voor Hellevoetsluis nog beter op de kaart gezet worden. Als www.fijnjetezien.nl goed werkt wordt de website van Centrum Vrijwilligerswerk hierin opgenomen. Het onderwerp "Toegankelijkheid" is belangrijk voor haar. Hennie heeft o.a. geholpen met het opzetten van "Anders Actief" wat zich bezighoudt met sporten voor mensen met een handicap en wat nu al heel lang succesvol draait. Organiseert cursussen voor vrijwilligers, is mediator bij onoplosbare problemen en helpt vooral mensen die om hulp vragen en heeft veel waardering voor de buurtverbinders en alle vrijwilligers die zich met plezier overal voor inzetten. De balie van het Centrum Vrijwilligerswerk in Cultuurhuis de Nieuwe Veste en Fijnjetezienterrassen draaien op fantastische vrijwillig medewerkers. Zonder hen gaat het niet. Ook de oprichting van Voedselbank is voor haar heel belangrijk geweest. Gezinnen die het zwaar hebben profiteren van voedsel wat op deze manier niet verspild wordt.

Reizen
Inmiddels is Hennie oma van vier kleinkinderen waar ze enorm van geniet. Is ze freelance reisleidster voor Djoser en als liefhebber van de natuur als vrijwilliger actief als natuurgids voor IVN, Natuurmonumenten en het Zuid Hollands Landschap. "Ik ga graag met mijn man op vakantie en vroeger natuurlijk met mijn gezin maar als reisleider bij Djoser beleef je het weer op een andere manier. Als reisleidster ben je vooral aan het werk, kom je regelmatig op dezelfde plekken terug en krijg je ook een heel andere band met de bevolking, bouw je in de loop der jaren een relatie op en zie je heel veel van de wereld".

Heb je naast al je werkzaamheden nog tijd voor hobby's?
De eeuwigdurende natuur is een grote hobby. Als ik buiten ben, ben ik in mijn element. Ik houd veel van wandelen en tennissen maar lees ook graag kranten en natuurboeken.

Ben je een zomer of een wintermens?
Ik houd heel erg van de herfst door de vele kleuren verrassingen en de mooie dagen die deze periode met zich mee brengt. In de winter ga ik graag de bergen in.

Wat mag er niet veranderen in Hellevoetsluis?
Zo min mogelijk ingrijpen in de natuur. Wees zuinig op het Quackgors en het Quackjeswater en al het mooie wat we hebben zoals de strandjes en de duinen erachter. Wees zorgvuldig met de bebouwing, houd het groen. En aan de andere kant zou je van de mensen graag meer mentaliteit willen hebben ten opzichte van onze woonomgeving. Waarom moet er overal rommel liggen, ruim het op, houd het netjes met elkaar! Pak ook het lozen van afvalwater en toiletten van de pleziervaart in het Haringvliet aan. De algengroei neemt hierdoor sterk toe.

Wat is het laatste boek wat je gelezen hebt?
De macht van Naomi Alderman. Meisjes krijgen krachten en grijpen de macht.

Welke straat of plein krijgt van jou een naam mee?
Liever een plein naar een gouden vrijwilliger: Dick Wezenaarplein

Welke muziek luister je graag?
Mijn mooiste plaat is van U2, The unforgettable fire

Wat is je diepste wens?
Natuurlijk staat het geluk van mijn gezin op de eerste plaats. Maar heel dicht daarachter staat de wens dat men wereldwijd milieubewuster gaat worden, te beginnen in Hellevoetsluis.

Afbeelding

Uit de krant