Leefgebied voor broedvogels en vissen
Leefgebied voor broedvogels en vissen

VVD bezorgd over zoetwatervoorziening door het Kierbesluit

Actueel 1.636 keer gelezen

De VVD Hellevoetsluis wil dat er nog eens kritisch wordt gekeken naar de plannen om het zoete water in het Haringvliet zout te maken. Dit najaar gaan de Haringvlietsluizen op een kier, waardoor het zoute zeewater het Haringvliet kan instromen. Dat zou goed zijn voor de vismigratie. Dit betekent echter wel dat het Haringvliet tot de denkbeeldige lijn van Middelharnis naar de monding van het Spui zal verzilten.

De Hellevoetse VVD is van meet af aan een tegenstander geweest van dit kierbesluit. In de eerste plaats omdat dat grote effecten heeft voor de boerenbedrijven op Voorne Putten en Goeree Overflakkee. Voor hen is zoet water een must.

Maar na de droogteperiode van de afgelopen maanden is ook het dreigende zoetwatertekort voor de Hellevoetse VVD reden om toch nog een keer aan de bel te trekken. Zoet water is wereldwijd een schaars goed, waaraan wel veel behoefte is. Zelfs in het waterrijke Nederland werden we daar door de lange droogteperiode van de afgelopen maanden mee geconfronteerd.

Om die reden is het dus in de ogen van de VVD Hellevoetsluis absoluut niet verstandig de enorme voorraad zoet water in het Haringvliet op te geven ten behoeve van een experiment, waarbij de verzilting van het voorste deel van het Haringvliet de enige zekerheid is. De experts geven immers aan dat het lang niet zeker is dat de trekvissen ook echt naar binnen zullen komen.

De fractie van de VVD Hellevoetsluis zal bij de landelijke politiek en het Rijk blijven aandringen om de gevolgen van dit kierbesluit zo veel mogelijk te beperken en het liefst het hele kierbesluit van tafel te krijgen onder het motto " Beter ten halve gekeerd dan ten volle gekierd".

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant