Aanrijtijd ambulance: elke seconde telt
Aanrijtijd ambulance: elke seconde telt Foto: Wil van Balen

Gemeenten ongerust over aanrijtijden ambulances

Actueel 685 keer gelezen

De gemeenten op Voorne-Putten vrezen dat het langer zal duren voor ambulances patiënten die snel zorg nodig hebben naar het ziekenhuis kunnen brengen.


Dit kan verschillende, toekomstige oorzaken hebben. Zo kan het komen doordat het drukker zal gaan worden op de weg of doordat ziekenhuisafdelingen naar ziekenhuizen worden verhuisd die verder weg zijn.

Om hier een objectief beeld van te krijgen, laten de vier eilandgemeenten op Voorne-Putten het adviesbureau Rebel Group hier onderzoek naar doen. Deze bekijkt ook meteen de staat van de spoedzorg op het eiland.

De gemeenten maken zich al jaren zorgen en hebben de indruk dat de aanrijtijden onder de ondergrens zitten. Bij spoedritten moeten ambulances in 95 procent van de gevallen binnen een kwartier ter plaatse zijn, maar ook zo snel mogelijk bij het ziekenhuis zijn. De zorgverzekeraars hebben de norm vanwege de lange afstanden op Voorne-Putten al teruggebracht tot 80 procent, maar de gemeenten vrezen dat ook dit niet kan worden gehaald. Rebel moet helder krijgen of dat vermoeden klopt.

Ook de oorzaken van het te laat arriveren bij iemand die snel naar het ziekenhuis moet en de langer durende ritten naar het ziekenhuis moet het adviesbureau in kaart brengen. Een al lang besproken ergernis op het eiland. De gemeente Hellevoetsluis heeft een vergunning verleend voor de vestiging van een post aan de Zwartedijk. Door een nieuwe post langs de N57 kunnen ambulances op Voorne-Putten bij spoed sneller op hun plek zijn. De post vervangt de ambulancepost bij de Haringvlietdam-Noord. Het gaat voorlopig om een tijdelijke post voor tien jaar. Maar de oplossing voor alles is het niet.
De aanrijtijden op het eiland komen vaak in de knel door grote verkeersdrukte op de wegen van en naar Voorne-Putten. In juni jl. bij een ongeluk in Hellevoetsluis waar een scooterrijder bij betrokken was moest de trauma heli uitrukken puur en alleen omdat de ambulance gewoon te ver weg was en er dus te lang over zou doen om bij het slachtoffer te komen.

De gemeenten wezen zelf al op de vaak falende Botlek- en Spijkenisserbrug bij spoedritten naar ziekenhuizen in Rotterdam, plus het feit dat de huisartsenpost in Hellevoetsluis is gesloten en Spijkenisse geen volwaardig ziekenhuis - en geen volledige acute zorgafdeling -meer heeft.

Rebel moet bekijken of er in de nabije toekomst ontwikkelingen zijn die nadelig kunnen uitpakken voor spoedritten van ambulances. Daarbij kan het gaan om wegaanpassingen, maar ook om veranderingen in de ziekenhuizen waar patiënten naartoe moeten.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant