Afbeelding

Een interview met Cora van Blijswijk

Actueel Een gesprek met... 893 keer gelezen

Het blijkt dat de tanden fee eigenlijk al veertig jaar juf is! Juf Cora, alias 'de tandenfee', vierde op 11 juni haar 40-jarig jubileum. Deze lieve juf van de Hendrik Boogaardschool begint dit jaar aan haar laatste schooljaar. "Ik ga er nog zo veel mogelijk van genieten."

"Ik ben in '53 in Vlaardingen geboren waar ik tot mijn 21e heb gewoond. Ik heb aan de pedagogische academie in Rotterdam gestudeerd. In 1974 was ik klaar met mijn studie, de Gunningschool in Schiedam waar ik stage liep tijdens mijn studie, werd ook mijn eerste werkgever."

Een sinaasappeltje
"Ik ben zelf les gaan geven vanwege juf van Til, zij was mijn grote voorbeeld. Ik vond haar geweldig. Zij was drie jaar mijn juf vanaf de 1e klas en ik dacht dat wil ik ook! Juf Til is inmiddels 86 jaar, maar we hebben nog steeds zo nu en dan contact. Ook met meester van Wijk heeft ze nu nog steeds contact, deze jonge knappe leraar van klas 4 werd door Cora bewonderd. "Toen hij een keer ziek was ben ik samen met een vriendinnetje een sinaasappel en een briefje bij hem thuis gaan brengen."

Loodsbal
Cora ontmoette haar man Martin op het Loodsbal toen ze 16 jaar was. "Onze vaders werkten allebei bij het loodswezen en tijdens zo'n bal sloeg de vonk over.

Hoewel we elkaar al eerder hadden gezien bij het Geitenharensokkenbal van de Zeekadetten zagen we elkaar pas echt staan op het Loodsbal en hebben voor het eerst met elkaar gedanst."

"In 1974 kochten we ons eerste huis aan het Judopad, dat werd toentertijd net gebouwd, en in 1975 kregen we de sleutel. Hier wonen we nog steeds met veel plezier. Hoewel het wel een stuk stiller in de wijk zal worden als de Hendrik Boogaard naar het IKC vertrekt. Eind 2019 zou het IKC gereed moeten zijn waarna kinderdagverblijf en basisscholen, waaronder de Hendrik Boogaard, hun intrek nemen in het nieuwe gebouw. Ik vind het overigens wel jammer dat ik dat niet meer mee zal maken als juf."

Het vliegt voorbij...
"Mijn eerste baan in Hellevoetsluis was bij OBS de Wateringe aan de Moriaanseweg, deze school is nu aan de Bremstraat gevestigd. Toentertijd kwamen er drie heren van de gemeente achter in de klas zitten om te kijken of zij mij wel in dienst zouden nemen. De directeur was dhr. De Joode en ik was de jongste tussen allemaal oudere collega's. Nu ben ik juist de oudste bij ons op school, die 40 jaar zijn echt voorbijgevlogen."

"Nadat ik zeven jaar op de Wateringe had gewerkt stopte ik in 1982 omdat onze dochter Barbara geboren werd. Toentertijd kon je kiezen tussen fulltime blijven werken of ontslag. Tegenwoordig kun je gelukkig wel parttime werken. Ik koos voor ontslag, maar mijn moeder gaf aan dat zij graag wilde oppassen als ik toch wilde werken. Dus ik ben wel als invaller aan de slag gegaan waardoor ik veel scholen in Hellevoetsluis heb gezien. In 1985 werd onze zoon Anton geboren.Toen Barbara in '86 naar de basisschool Hendrik Boogaard ging werd ik daar gevraagd om in te vallen en kreeg ik na verloop van tijd een vaste aanstelling eerst parttime en later fulltime.

"Deze school was natuurlijk ideaal voor de kinderen en voor mij; op loopafstand van ons huis. Ik heb ook mijn zoon in de klas gehad, maar ik moet wel zeggen dat dat niet leuk was. Hij werd er erg opstandig van en ik moest hem natuurlijk terechtwijzen. Mijn kinderen hebben allebei toch wel last gehad van het feit dat ik juf was op school. Andere kinderen dachten dan toch ze werden voorgetrokken."

"Ik heb alle leerjaren lesgegeven, maar het meest groep 3 en 4. Het is zo geweldig om de kinderen te leren lezen, schrijven, rekenen. Het afgelopen jaar, voor het eerst in mijn loopbaan, heb ik een combinatieklas 2/3 gedraaid dus kleuter en groep 3 bij elkaar. Het hele jaar kunnen kinderen uit groep 2 spelend leren, hierdoor gaan de groteren ook vaak de kleintjes helpen als zij bijvoorbeeld een werkje met een letter moeten maken. Soms is het wel lastig want ook de kinderen uit groep 3 willen nog graag spelen."

"Ik heb veel kinderen uit ons rijtje en uit de buurt in mijn klas gehad. Ik moet zeggen dat ze niet heel vaak voor de deur staan, behalve als ze een losse tand hebben. " Juf Cora wil je even mijn tand eruit trekken? "

"Mijn man is al vijf jaar met pensioen. Hij doet thuis veel en daardoor is het goed vol te houden. Hij kookt en doet de boodschappen. Hij zegt weleens 'ik snap niet hoe je dit hebt gedaan toen ik nog werkte'."

Iedereen een petje
"Het was voor mij echt een verrassing, want ik had er helemaal geen erg in dat ik al meer dan veertig jaar voor de klas sta. Maar collega's, directeur en leerlingen wisten het wel; wat een verrassing was het toen ik 's maandags op school kwam: mijn collega's zaten 's ochtends met een petje op in de teamkamer. En de hele dag hebben alle leerlingen ook met een petje op gelopen. Waarom met een petje? Op de fiets, aan de wandel, in de pauze op het schoolplein: ik heb altijd een petje op. Het was een hele feestelijke dag waarbij ik werd overladen met tekeningen en cadeautjes. Na veertig jaar voor de klas heb ik inmiddels al kinderen van kinderen lesgegeven en ik heb nu zelfs een collega die ooit bij mij in de klas zat."

Verandering in het onderwijs
"Administratie is een minder aspect van het vak. Toen ik begon met werken hadden alle kinderen hetzelfde rekenlesje. Als zij dat af hadden gingen zij hun taal zitten doen en dan kon ik de rekenlesjes nakijken. Nu zijn de kinderen verdeeld in niveaus en zijn er meer kinderen die extra aandacht nodig hebben. Voor nakijken is geen tijd meer, dat doe je als de kinderen naar huis zijn, daarnaast heb je na de les contact met collega's, de voorbereidingen voor de volgende dag en natuurlijk whatsapp waardoor je vaak 's avonds en in het weekend ook nog bezig bent met je werk en dat geeft druk.
Maar het onderwijs is zo leuk; de liefde voor de kinderen, je ziet hoe ze zich ontwikkelen, iedere dag die verbinding. De meeste kinderen gaan met plezier naar school, maar er zijn natuurlijk ook kinderen met problemen die je moet opvangen en zien te begrijpen. Ontwikkelingen zoals het digibord waardoor er veel meer mogelijk is voor de klas, dat is fantastisch. Net als de samenwerking met de bibliotheek; Bieb in de klas, de nieuwe muziekmethode Wijzer. En op de hoogte blijven middels studie-uren is interessant. Vorig jaar heb ik gekozen voor autistische kinderen. En je hebt als leraar natuurlijk veel vakantie!"

Wat zou je willen veranderen in Hellevoetsluis?
"Ik vind alle straatnaambordjes in zo'n slechte staat; roestig, verbleekt. Daar zouden echt wel nieuwe voor mogen komen. En de bewegwijzeringsborden voor de fietsroutes zijn groen aangeslagen, die mogen best eens schoongemaakt worden."

Wat doe je graag naast je werk?
"Ik ben vrijwilliger geweest bij Historyland en ik ben van plan dat na mijn pensioen weer op te pakken. We gaan vaak naar lezingen van Arie van den Ban, heel interessant. We fietsen ook graag op Voorne Putten. En we gaan graag naar het filmhuis in Tivoli."

Welk boek ligt er op je nachtkastje?
"Rena's belofte van Rena Komreich Gelisse en Voor mij van Jojo Moyes."

Wat is jouw diepste wens?
"Gezond blijven en nog heel lang genieten van het pensioen. Met kinderen en kleinkinderen. Ik hoop dat het later ook goed gaat met onze kleinkinderen; de wereld is tegenwoordig soms beangstigend."

Uit de krant