Afbeelding
Foto: Wil van Balen

Een interview met Hannie de Swart

Actueel Een gesprek met... 539 keer gelezen

Een goedlachse en actieve vrouw en een muzikale duizendpoot die dol is op tuinieren. Zo kun je de in Deventer geboren Hannie de Swart wel omschrijven.

"We woonden dicht bij de IJssel en het ouderlijk huis staat er nog steeds, zo begint Hannie haar verhaal. Met vader, moeder en twee zussen deelde we een kamer, keuken en slaapkamer. Een leuk maar ontzettend klein huisje. Het was dan ook net na de oorlog in 1951. Doordat mijn vader zijn aandenken -wat hij kreeg voor zijn dienen in Indië- inleverde bij de burgemeester met een brief erbij waarin geschreven stond dat hij liever een groter huis had dan een medaille, kreeg het gezin uiteindelijk een grotere woning toegewezen.

'Ik ben de oudste van vier meiden en tussen mij en mijn jongste zus zit 9 jaar. We hebben het echt goed gedaan met zijn vieren. We zijn een hechte familie ook al wonen we niet direct bij elkaar om de hoek en kunnen we niet altijd 'even'een bakkie bij elkaar doen, we hebben regelmatig contact met elkaar'.

Tot haar 8e levensjaar woont Hannie in Deventer. Dan verhuist het gezin voor het werk van haar vader naar Rotterdam. 'Mijn vader werkte daar op de stationsrestauratie en in Rotterdam werd ook mijn jongste zusje geboren. We zijn in 1958 in Pendrecht gaan wonen in een nieuw huis. Daar heb ik uiteindelijk gewoond tot ik uit huis ging". Na de lagere school vervolgde Hannie in Charlois haar schoolopleiding met HBS-A. "Soms heb ik wel eens spijt gehad dat ik de B-kant niet gedaan heb maar dat is achteraf praten. Toen ik mijn diploma haalde ben ik bij de Amro Bank in Rotterdam op het hoofdkantoor gaan werken. Later ben ik naar de locatie op de Beijerlandselaan gegaan totdat in 1972 mijn oudste dochter Saskia is geboren. Toen was het zo dat je moest stoppen als je een kind kreeg dus ging ik voor mijn gezin zorgen".

Gezin
"Wim ontmoette ik op een bijzondere dansles. Het was carnaval en iedereen was verkleed. Wim, verkleed als zwarte Piet, bracht me thuis en wist zodoende waar ik woonde. De tweede keer dat hij aan de deur stond, herkende ik hem niet maar dat heeft uiteindelijk niet uitgemaakt. In 2020 zijn we 50 jaar getrouwd en nog steeds gelukkig samen", zegt Hannie lachend.

Woning
"We waren op zoek naar een huis in de buurt van Rotterdam. Het was de periode dat je meestal in ging wonen bij een van de ouders. Frans van Ewijk, een broer van mijn vader werkte bij Meubelfabriek van de Berg. Hij wees ons erop dat we ons hier in Hellevoet in konden schrijven. Wim zat bij de Marine en was die zomer uit dienst gekomen en was inmiddels werkzaam in de Botlek. We konden een woning krijgen in de eerste flat aan de I. da Costastraat maar alleen als we gingen trouwen. We zijn toen hals over kop in september in ondertrouw gegaan. Ik was toen 19 jaar, we kregen op 15 december de sleutel en 22 december 1970 zijn we getrouwd. Zo zijn we dus in Hellevoetsluis beland".
Na zes jaar verhuist het gezin naar de Koninginnelaan en veertien jaar later kopen ze een leuk huis op een mooie plek in Nieuwenhoorn waar Hannie en Wim nu alweer twintig jaar wonen. Na een flinke verbouwing is het echt hun droomhuis geworden. "De tuin heeft toch wel de doorslag gegeven. Ik hou enorm van tuinieren en hier kan ik al mijn energie in kwijt. En met een vrij en mooi uitzicht kunnen we met helder weer tot aan Brielle kijken".

Werk
Inmiddels had Saskia een zusje gekregen en zorgde Hannie met liefde voor haar man en beide dochters. Maar stiekem bleef de drang naar werken toch op de achtergrond aanwezig.

"Ik was niet zo'n thuiszitter en ging Enquêtewerk doen. Maar dat was geen doen. Alles moest op de fiets, ik had in die tijd nog geen auto". Pas na de geboorte van dochter Tineke pakt Hannie het werk weer op en gaat bij Moerman Meubel aan de slag op de boekhouding. Na drie jaar gaat Hannie voor Content werken en werd gedetacheerd bij diverse bedrijven. Van tanktransportbedrijf tot notariskantoor, ze draaide haar hand er niet voor om en pakte alles aan wat er op haar pad kwam. Dan volgt er een uitzendperiode van zes weken werken bij IHC Gusto Engineering. Maar na die zes weken volgt er een vaste dienstverband en daar heeft ze uiteindelijk 25 jaar gewerkt. Twee jaar geleden is Hannie gestopt met werken en geniet samen met Wim van hun welverdiende vrije tijd.

Vrije tijd
"De eerste tijd heb ik het best wel moeilijk gehad, ondanks dat ik heel bewust gestopt ben met werken. Ik was heel mijn structuur kwijt. Toen ik eenmaal mijn draai weer gevonden had en de regelmaat een beetje terug was, ben ik pas gaan genieten van alle vrije tijd die ik ineens kreeg. Onze jongste dochter Tineke woont samen met haar man Nadeem en de kinderen Deven (11) en Laila (8) in Canada. Daar gaan we met regelmaat wel naar toe op vakantie. Mijn oudste dochter woont met haar Sander en dochter Ilanka (5) gelukkig wat dichterbij. Zo kan en mag ik ook regelmatig op mijn kleindochter passen".

Helvoets Dameskoor
Hannie haar grootste hobby is toch wel muziek. In 1980 wordt Hannie lid van het Helvoets Dameskoor. Een buurvrouw vroeg haar of ze geen zin had om mee te gaan zingen. Wim werkte volcontinu dus er werd een oppas geregeld en kon ze elke donderdagavond lekker gaan zingen. Nu 38 jaar later zingt ze er nog steeds met veel plezier. In 2020 bestaat het koor 50 jaar en de voorbereidingen voor dit jubileum zijn al in volle gang. Ook is Hannie actief bezig in Muziek Netwerk Hellevoetsluis, het samenwerkingsverband van muziekverenigingen in Hellevoetsluis.

Naar wie zou je een straat willen noemen?
Wat heel uniek is, dat we met een groep van nu nog 11 vrouwen -2 zijn er overleden- al bijna 40 jaar bevriend zijn met elkaar. Die onderlinge band is heel belangrijk in mijn leven. Als ik een straat zou mogen vernoemen dan zou het de 'Meidenstraat' moeten gaan heten. De meiden weten wel waarom.
Welk boek lees je momenteel?
Ik ben altijd een ontzettende lezer geweest maar momenteel heb ik daar het geduld niet voor en lees ik liever artikelen. Tenzij ik een goed boek heb zoals 'Wat Alice vergat' van Liane Moriarty en dat geef ik dan ook weer door.

Sport je?
Ik zal niet zeggen dat ik een hekel aan sport heb maar het is niet mijn ding. Fietsen en wandelen doe ik wel graag. Ik loop dan ook regelmatig een rondje van een uur al is daar momenteel wel een beetje de klad in gekomen.

Ben je een zomer- of een wintermens?
Ik dacht altijd dat ik een zomermens was maar ik vind de winter ook wel mooi maar dan wel buiten. Als het koud weer is ben ik wel buiten maar hou absoluut niet van het donker en zeker niet van wind.

Wat mag er absoluut niet veranderen in Hellevoetsluis?
Ze moeten niet ons eiland vol gaan zetten met windmolens. Er zijn zoveel andere mogelijkheden om energie op te wekken. Dat hoeft niet ten koste te gaan van het landschap.

Waar maak je je zorgen over?
Wat me het meeste zorgen baart is dat de mensen in hun eigen straatje leven, er is geen communicatie meer. Men kent alleen het eigen gelijk. Men mag wel wat meer het goede van de mensen zien in plaats van altijd het negatieve en wat meer tolerantie en respect voor elkaar hebben.

Wat is je diepste wens?
Ik kan natuurlijk gewoon gezondheid noemen wat natuurlijk voor iedereen enorm belangrijk is. Maar waken over de toekomst en de veiligheid van onze kinderen en kleinkinderen zodat hun privacy gewaarborgd blijft zou toch wel heel erg fijn zijn.

Uit de krant