Maritiem Festivalmuziek klinkt door Hellevoetse Vesting | GrootHellevoet.nl
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226262&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groothellevoet.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=322" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo groothellevoet.nl
Festival met Shantykoren en dweilorkesten wordt afgesloten met Hellevoet zingt
Festival met Shantykoren en dweilorkesten wordt afgesloten met Hellevoet zingt (Foto: Helius Shantykoor)

Maritiem Festivalmuziek klinkt door Hellevoetse Vesting

  •   442 keer gelezen   Actueel

Zaterdag 7 juli aanstaande wordt in de Vesting van Hellevoetsluis een Maritiem Festival gehouden. Aan dit festival doen diverse Shantykoren en Dweilorkesten mee die op een aantal locaties hun gezellige muziek ten gehore zullen brengen.

Om 12.45 uur start het eerst Shantykoor op het plein voor het gemeentehuis en een half uurtje later wordt ook gestart bij het brandweermuseum aan de Industriehaven. Om 13.00 uur gaat het eerste dweilorkest los op het terras bij 't Barbiertje. De dweilorkesten doen hun naam eer aan want regelmatig zullen zij ook de wisselpauzes bij de shantykoren invullen om het publiek in de juiste stemming te houden. Veel van de deelnemers komen van ver en de meeste van hen treden voor het eerst in Hellevoetsluis (en omgeving) op.

Koren
Viswijvenkoor Sootjevisch is een gezellig koor bestaande uit 30 zingende vrouwen onder leiding van dirigent Madeleine Boertje. Hun repertoire bestaat voor het grootste gedeelte uit liedjes over de zee en traditionele oud Hollandse liedjes. De "viswijven" zijn daarbij veelal gekleed in originele kleurige klederdracht afkomstig uit diverse vissersplaatsen. Schiedams shantykoor Stuurloos zingen Nederlandse potpourri's en zeemansliederen, maar ook de Engelstalige shanties ontbreken uiteraard niet. De liedjes gaan over alles wat een zeeman beroert, zijn schip, de zee, zware stormen, dronkenschap en uiteraard de vrouwen.

"Tijdens een vliegende storm in februari 1999 verging het Piratenschip "De Stormvogel". Er waren helaas maar een klein aantal overlevenden die aanspoelden met wat wrakstukken aan het strand van de Rietplas nabij Emmen. Deze mannen werden liefdevol opgevangen door de plaatselijke bevolking en zongen uit dankbaarheid prachtige liederen." Deze anekdote geeft mooi weer hoe het lot iets kan bepalen, want inmiddels hadden zoveel mannen zich gemeld om te zingen over de zee, drank en mooie vrouwen, dat er een complete bemanning (koor) ontstond: het Piratenkoor "De Stormvogels" . Deze Drentse piraten uit Emmen zijn zaterdag in Hellevoetsluis van de partij bij het Maritiem Festival. En natuurlijk ontbreken de Helius Shantyzangers niet op dit festival, zij zijn ook één van de trekkers van dit feest. De ruim 40 leden met zout water in het bloed en staan onder leiding van dirigent Aart van der Gronden.

Dweilorkest en Blaaskapel
Ook de dweilorkesten komen van heinde en verre, maar onze eigen "Helletrotters" als mede organisator van dit feest, mogen niet ontbreken. Blaaskapel de Dwarsliggers uit Schiedam is een enthousiaste groep mensen die graag muziek komen maken op evenementen. Dweilband "de Spuigasten" heeft een breed repetoire met bekende meezingnummers. Blaaskapel Qwitnix?! Is een enthousiaste kapel uit Breda/Prinsenbeek en bestaat uit zo'n 16 man/vrouw in de leeftijd tussen 15 & 65 en is natuurlijk van alle markten thuis. Toonladders Zat uit Dinteloord is een echte Carnavalsband en zijn dus gewend om een feestje te vieren. Blaaskapel Toeternietoe uit Breda is vooral te vinden in Breda en de daaromheen liggende plaatsen. Maar ook boven de rivieren laten zij hun muziek graag horen. Blaaskapel de Waardgangers uit Bergambacht is een graag geziene gast tijdens evenementen.

Centrale afsluiting
Rond de klok van 17.00 uur is er één grote centrale afsluiting van dit deel van het Festival. Alle deelnemende koren en bands verzamelen op het plein aan de Oostzanddijk om met elkaar nog voor een muzikale toegift te zorgen.

Hellevoet zingt
Om 20.00 uur gaat het Festival verder op het plein aan de Oostzanddijk met HELLEVOET ZINGT! Onder leiding van onze eigen zangers Ferry Koestering en Willem Boot wordt u uitgenodigd gezellig mee te zingen. Teksten is geen probleem want die zijn op grote schermen zichtbaar!. Om in de stemming te komen zal het Rotterdamse trio "de Flamingo's " de aftrap verzorgen.
In verband met de veiligheid van bezoekers en deelnemers is de Oostzanddijk die dag voor gemotoriseerd verkeer afgesloten (ter hoogte van het gemeentehuis en bij de brug over de haven). Winkel en bedrijven aan de Oostkade zijn via de Nieuwe Zeedijk en Westkade bereikbaar.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226262&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groothellevoet.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=322" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9768100&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=groothellevoet.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=322" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

Poll

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226264&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groothellevoet.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=322" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>