Afbeelding

Zwemmen in open water kan gevaarlijk en verboden zijn

Actueel 1.142 keer gelezen

In de zomer, zeker met deze temperaturen, gaan veel mensen naar het strand of recreatiegebied voor verkoeling en ontspanning in het water, maar ook wordt er in rivieren en kanalen gezwommen. Dit kan gevaarlijk zijn. Ondanks een zwemverbod in vaargeulen en bij bruggen, sluizen en havens, vallen er jaarlijks gewonden en zelfs doden.

Zwemmen is op veel plaatsen niet alleen gevaarlijk, maar ook verboden. Hetzelfde geldt voor springen van bruggen. Je riskeert een boete van maar liefst140 euro als je zwemt: in de vaarweg van rivieren, in kanalen, in de buurt van wachtplaatsen of afmeerplekken voor schepen, in de buurt van een brug, sluis, stuw of ballenlijn, in en rond havens, op plekken die specifiek aangewezen zijn als verboden gebied.

Is het water wel schoon genoeg? Dat is eenvraag die veel mensen stellen.  Het zwemseizoen loopt van 1 mei tot 1 oktober. Tijdens het zwemseizoen controleert Rijkswaterstaat de zwemwaterkwaliteit op 230 officieel aangewezen buitenzwemlocaties (open water) in rijkswateren. De provincies zijn verantwoordelijk voor de voorlichting over voldoende schoon en veilig zwemwater. Meer info kijk op www.zwemwater.nl of www.rijkswaterstaat.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant