Afbeelding

Kameraadschap onder wapenbroeders

Actueel 616 keer gelezen

Burgemeester Junius mocht zaterdag in theater Twee Hondjes de Veteranendag openen. "Deze dag wordt gehouden om onze waardering en dank uit te kunnen spreken voor u die zich met groot plichtsbesef heeft ingezet voor vrede en veiligheid in Nederland en elders op de wereld".

Het was in 2008 dat Peter Vermaat naar de gemeente toe kwam en zei: ik zou het zo mooi vinden als er een Hellevoetse Veteranendag zou komen. Dat kreeg meteen gehoor in de raad en zo is er in 2009 gestart met deze dag. En nu dus inmiddels de 10e editie.

"En er is heel wat gebeurd in die 10 jaar" gaat de burgemeester verder. "We hebben prachtige documentaires gezien, lezingen gehoord maar ook altijd kunnen genieten van prachtige concerten die ons aangeboden worden door de stichting Nederlandse Veteranendag.

En dat heeft u - veteranen - meer dan verdiend. Sommige onder u vervulde hun plicht lang geleden in Nederlands-Indië of nieuw Guinea, Libanon, Sinai en meer recent voormalig Joegoslavie, Irak of Afghanistan. Sommige van u hebben het tenue al lang geleden opgeborgen en anderen zijn nog actieve dienst en zijn bereid om dus ieder moment opnieuw in actie te komen.

U diende voor iets dat uitstijgt boven het eigenbelang. Vaak op onherbergzame, verre plekken en met gevaar voor lijf en leven, om ons Nederlanders maar ook anderen te beschermen tegen dreiging en daarmee gaf u een kans aan die anderen om beter te leven. U verdient daarvoor onze allergrootse dankbaarheid en respect en u bent - samen met uw wapenbroeders - bereid het hoogste offer te geven.

Vele van u hebben zeer ingrijpende dingen meegemaakt. Geconfronteerd met buitensporige situaties en sommige zijn ook slachtoffer geweest of hebben zelf geweld moeten toepassen. U bent ooggetuige geweest van wreedheden. Omstandigheden uw medemensen niet kunnen bevatten en gelukkig ontstaat er steeds meer begrip en respect voor wat de veteranen hebben meegemaakt.

Hier voor mij zitten allemaal verschillende individuen, met verschillende beroepen en achtergronden. Gewoon onze buren, collega's, familie en vrienden. Een ding heeft u gezamenlijk: gewone mensen die ongewone dingen hebben gedaan en meegemaakt en nogmaals dat verdiend onze waardering en respect. Ik heb dan ook met veel genoegen in 2016 ons eigen veteranen monument bij de Heldenmuur mogen onthullen ontworpen door Peter Vermaat".

Veteranendag is ook een mooie dag om elkaar te ontmoeten en met elkaar te praten. De burgemeester sprak met zoveel mogelijk veteranen en nodigde ze ook van harte bij haar op het gemeentehuis uit wanneer ze nog eens met haar van gedachten willen wisselen over het Veteranen leven.

Veilig Onveilig
Roanne van Voorst gaf een mooie lezing over haar rondreizende project "Veilig Onveilig". Vanuit een onveilige situatie terechtkomen in een veilige thuishaven en je toch ontheemd voelen. Dit gevoel hebben vluchtelingen gemeen met veteranen, ontdekte Roanne. Ze deelt middels dit project de verhalen van deze vluchtelingen en veteranen. Zij laat in foto's en woorden zien wat je nodig hebt om je ergens thuis te voelen. Terug thuis gekomen is het vaak moeilijk voor de veteranen. Zij missen de broederschap en het kunnen delen van ervaringen. Daardoor kun je je zeer eenzaam en ontheemd voelen.

Verder werd er natuurlijk de bekende Blauwe Hap genuttigd, was er muziek er werd er een bezoek gebracht aan het monument. Daar werden de broeders herdacht die het hoogste offer brachten.

Foto's: Wil van Balen

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant