Afbeelding

Van vakanties en Vestingdagen

Actueel 440 keer gelezen

De maand juni kenmerkt zich door de sfeer van een samenleving die lijkt op een schoolklas die al bijna bezig is met de vakantie, terwijl ze toch echt nog even naar school moeten.

Zo is het eigenlijk ook in de politiek: in juni vinden de laatste commissievergaderingen voor het zomerreces plaats en uiteraard ook de laatste raadsvergadering. En dan is het weer ruim herfst als de politiek weer op stoom komt, en over stoom gesproken, ook ruim na de Vestingdagen, het grootste evenement op Voorne.
Over Voorne, de laatste weken is duidelijk geworden dat Rien Kap, de fractievoorzitter van IBH, de machtigste man op ons eiland is. Ik heb hem al 'Heer van Voorne' horen noemen, al vind ik zelf 'De Paus uit de polder' een betere benaming. Ooit begonnen als varkensboer, is hij nu de eigenaar van een aantal bedrijven en stond hij aan de wieg van de coalitie die Hellevoetsluis regeert, maar ook was hij zaaddonor bij de geboorte van een nieuwe politieke partij in Brielle, die na de verkiezingen meteen de grootste werd.

Welke voorstellen de gemeenteraad in de komende jaren gaat behandelen, ze zullen allemaal de instemming moeten hebben van de partij van Rien Kap en dat is een erg comfortabele positie. Desondanks toont Kap zich een voorstander van raadsbreed gedragen besluiten en sluit hij ideeën van de 3 raadsleden grote oppositie niet uit 'gewoon omdat het kan' . Het is een publiek geheim dat hij voorstander is van één gemeente Voorne, omdat de dwarsliggerij alleen de kans maar groter maakt op één gemeente Voorne Putten waar Nissewaard de dienst uitmaakt en in een later stadium misschien wel onderdeel van Rotterdam. Kan dat niet? Dat dachten ze op Flakkee ook...totdat de Commissaris van - toen nog - de Koningin besloot dat het gewoon gebeuren. Denk niet dat Jaap Smit dat niet zou durven. Het is dus van levensbelang voor de gemeenten op Voorne - die veel gezamenlijke belangen hebben - om door middel van een fusie, de eigen identiteit van het eiland veilig te stellen. En de eigen belangen zoals het zeker stellen van voldoende spoedeisende zorg, de bereikbaarheid en evenwicht tussen woningbehoefte en weidse ruimte van het polderlandschap, dat even belangrijk is als het duingebied en de stranden. Misschien komt die HAP er dan ook nog wel, al heeft het verleden aangetoond dat niet elke Prins een koningszoon is...
Vincent

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant