Een interview met Walter Langendoen | GrootHellevoet.nl
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226262&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groothellevoet.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=322" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo groothellevoet.nl
Zomaar een Hellevoeter

Een interview met Walter Langendoen

  •   672 keer gelezen   Actueel

Hij loopt met gebogen hoofd op het strand niet turend naar de horizon, maar naar het zand. Wie denkt dat hij chagrijnig over het strand loopt heeft het mis, dit is Walter Langendoen in zijn element. Fossielenzoeker Walter geeft fossielen -en natuurexcursies bij FutureLand, werkt ook als publieksvoorlichter bij het Havenbedrijf en geeft lezingen in binnen -en buitenland.

Drie jaar geleden won Walter de Van der Lijn-onderscheiding die ieder jaar wordt uitgereikt door museum Schokland. Amateurgeologen die zich hebben ingezet voor de geologie in Nederland worden dan in het zonnetje gezet. "Mijn fascinatie dat je op het strand fossielen kan vinden, dat blijft."

Sinds twee jaar woont hij met Joanna en hun twee honden in Hellevoetsluis. "Ik vind het geweldig. We wonen in de Vesting, heel klein, maar wel op het mooiste plekje van Hellevoetsluis. Zijn vriendin Joanna kwam voor Walter uit Polen naar Nederland. Joanna is kunstenares met een atelier in het Kruithuis waar ze workshops en cursussen geeft. "We kunnen onze werkzaamheden combineren; workshops steentekenen geeft ze bijvoorbeeld in de zomermaanden ook bij het havenbedrijf."

Walter werd in Rotterdam geboren, 27 september 1965, en groeide op in Zuidland. Tot zijn 18e woonde hij daar bij zijn ouders, vervolgens ging hij in Spijkenisse wonen. "Ik studeerde lts/mts elektronica, maar moest wel de huur zelf betalen. Dus ging ik aan de slag bij Farm Frites. Ik begon in de nachtdienst en ben uiteindelijk 15 jaar gebleven. Binnen Farm Frites heb ik het hele bedrijf doorgelopen; van verlader, chef van de inpakafdeling geworden, keurmeester van de aardappelen tot chef van de productie toen ben ik op kantoor in de logistiek terechtgekomen. En vervolgens logistiek manager geworden. Voor deze functie moest ik twee dagen per week naar de vestiging in België. Uiteindelijk ben ik voor Farm Frites naar Polen vertrokken voor een project van 2,5 jaar. Daarna weer naar een jaar in België voor een project en toen nog 2 jaar in Frankrijk. Toen werd ik gevraagd of ik managing director wilde worden van een fruit verwerkende fabriek in Polen. Toen ben ik weggegaan bij Farm Frites.

"Na 2,5 jaar ben ik weer naar Nederland gekomen en begon een elektronicawinkel in Oostvoorne. Ik ging dagelijks met mijn honden naar het strand. En daar is mijn interesse voor fossielen begonnen. Op een gegeven moment vond ik een schedelfragment van een mens. Een bijzondere vondst dit bleek maar liefst 9600 jaar oud. Mijn fascinatie groeide en uiteindelijk heb ik van mijn hobby mijn werk weten te maken. Ik ben publieksvoorlichter geworden voor het Havenbedrijf Rotterdam. Ik doe veel strandexcursies, natuurgerichte excursies, fossielenexcursies voor het Havenbedrijf maar ook voor andere bedrijven. De voorlichting die ik geef is gerelateerd aan Tweede Maasvlakte zoals duurzaamheid, de aanleg, de bedrijven die zich daar vestigen.

Het publiek dat er op af komt is heel gevarieerd van scholen, gewoon individuen, bedrijven zoals de belastingdienst, musea zoals Naturalis, archeologische groepen. "Onlangs liep ik er nog met leden van de Tweede Kamer. Ik geef altijd eerst een lezing en daarna gaan we zelf aan de slag. Ik ben steeds met grote groepen mensen bezig van 4 tot 99 jaar en daar heb ik toch mijn roeping in gevonden dat had ik nooit verwacht. Dat doe ik nu vijf jaar en het is geweldig . Zijn kennis heeft hij opgedaan door te lezen, kennis te vergaren en zich vooral veel dingen af te vragen. "Als ik iets in mijn handen heb en ik weet niet wat het is dan zoek ik het uit."

Maasvlaktestrand
"Je staat eigenlijk midden in de Rotterdamse haven maar zodra je de duinen over bent dan ben je aan een geweldig mooi strand, 7.5 kilometer lang. Op sommige dagen kun je uren lopen zonder dat je iemand tegenkomt. Je ziet zeehonden zwemmen, bruinvissen, vogels en de natuurlijk wat je allemaal kunt vinden op dit strand. Als ik je vertel dat er orchideeën groeien op het strand en muizen in zee zwemmen dan verklaar je me vast voor gek."

Hyenakeutels
"Hyenakeutels zijn de lelijkste dingen die je kunt vinden, maar van grote wetenschappelijke waarde. Ik heb er nu zo'n 130 gevonden. Naturalis Biodiversity Center heeft de versteende keutels die Langendoen vond de afgelopen jaren uitgebreid onderzocht. Een hyena is de ruimer van de natuur en zij eten de binnenkant van een bot. En vreten zich door een dier heen om daar te komen. De hyenakeutels bestaan voornamelijk uit botmateriaal; kalk. Daarom konden deze uitwerpselen wel verstenen. Zo kan er ook onderzocht worden wat het kadaver zelf at want dat zit ook weer in de uitwerpselen van de hyena. Deze botfragmenten worden met scans onderzocht. Het pollenonderzoek kan uitwijzen welke planten en bomen er toentertijd hebben gestaan. En dat vertelt weer over de temperaturen. De keutels zijn op dit moment gedetermineerd op 35.000 jaar. Maar er zijn pollen in gevonden die niet matchen met deze tijdsperiode. Misschien blijkt dan dat ze ouder zijn dan dat ze nu zijn gedetermineerd.

Een andere bijzondere vondst zijn de tanden van de sabeltandkat. Te zien in Historyland te midden van twee vitrines vol met vondsten van Walter. "Mijn reizende tentoonstelling van vondsten op de Maasvlakte van mammoet tot beverkiesjes, ligt regelmatig in bibliotheken en musea."

Meneer, is dit wat?
"Ik maak regelmatig mee dat iemand iets vindt tijdens een van mijn excursies wat ik best wel graag zelf had willen vinden. Zoals een meisje die een hoornpit van een steppewissent vond." Overigens vond hij zelf een paar weken later ook eenzelfde exemplaar. "Soms staan ze voor me ; "Meneer is dit wat." En dan staan ze met een complete mammoetkies. En dat geeft mij ook voldoening hoor. Vinden is een kwestie van geluk dat kan ik niet altijd hebben dat moet ook een keer een ander zijn."

Van niet-stemmer tot politiek actief
"Ik ben zelf nooit politiek actief geweest, sterker nog, ik ging zelfs nooit stemmen. Totdat ik een oproep kreeg om te mee doen als gast van de raad in Hellevoetsluis. Ik had een beetje mijn bedenkingen. Ik wilde dan ook wel de commissie vergaderingen meemaken zodat ik weet wat er speelt. Dat heb ik gedaan en toen er later een cursus politiek actief werd aangeboden heb ik dat ook gedaan. Ik zag daardoor in dat je als burger wel degelijk verschil kan maken. Dus ben ik me er meer in gaan verdiepen en ben op de 4e plaats op de lijst van Groen Links terechtgekomen. Ik zit op dit moment in de commissie Wonen, Werken en Recreatie daar ga ik me de komende vier jaar voor inzetten en hoop zo verder te groeien in de politiek."

Welk boek ligt er op je nachtkastje?
"Een Vesting in alle staten."

Wat zou je willen veranderen aan Hellevoetsluis?
"Groener en duurzamer. Er zijn wel een paar wijken die wat groener mogen en dat kan dan ook duurzamer. In de Vesting wordt veel geïnvesteerd en wordt er aandacht aan besteed, maar gaat soms te ver. Het gras wordt bijna wekelijks kort gemaaid en dan ook langs het water waar allerlei dieren leven en vogels broeden. Laat een deel een beetje verwilderen dat kan makkelijk."

Wat zou er niet mogen veranderen in Hellevoetsluis?
"De havens. Ik heb echt wat met water. Heb vorig jaar mijn vaarbewijs gehaald. Ik vaar vaak mee met de schepen bij FutureLand door de havens dat is gaaf."

Wat is je diepste wens?
"Dat ik gezond oud mag worden en nog veel leuke dingen mag doen."

Evelien Holleman

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226262&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groothellevoet.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=322" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9768100&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=groothellevoet.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=322" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

Poll

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226264&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=groothellevoet.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=322" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>