Afbeelding

De Reus en Klein Duimpje

Actueel 567 keer gelezen

Je kunt er niet omheen: alledrie de partijen die de vorige periode het beleid bepaalden, hebben gewonnen bij de laatste verkiezingen

Dat betekent dus dat de kiezer - die altijd gelijk heeft - vindt dat IBH/VVD/CDA het goed hebben gedaan. Dan kun je als individuele kiezer iets anders vinden, maar je hebt geen steun van de meerderheid. Wie de verdeling van de raadszetels ziet (21 tegen 4) weet dat de oppositie alleen kan scoren met die plannen en aanpassingen die de coalitie welgevallig zijn. Voor de rest is het David tegen Goliath en deze drie Davidjes zijn het onderling onvoldoende eens om samen een slinger te kunnen maken om stenen naar de wethouders te kunnen gooien. Het is de vraag of dat ook echt nodig is. Zulke enorme verschillen zijn er lokaal niet. Mieke Bakker zei bij aanvang van het lijsttrekkersdebat in Twee Hondjes tegen me: 'Leg de de verschillende partijprogramma's naast elkaar en je zult zien dat het grootste verschil, de kaft is'. Dat is ook niet zo raar, want als alle partijen in het belang van Hellevoetsluis zeggen en denken te handelen, kunnen de verschillen nooit groot zijn. Oké, de oppositie vindt dat de OZB ( de laagste van Nederland) best wat hoger kan, om er ander beleid mee uit te kunnen voeren, maar niemand stemde tegen de begroting. Een tactische zet van de coalitie was om het coalitiedocument de naam 'Samenwerkingsdocument' mee te geven en het tevoren naar de oppositiepartijen te sturen. 'Besturen doe je samen' zei Rien Kap, en zo lang hij daarmee niet het besturen van een auto bedoeld, kan niemand daar tegen zijn.

Het samenwerkingsdocument is op veel punten vaag. Dat geeft ruimte om zaken bij te sturen en aan te passen als de realiteit dat noodzakelijk maakt. Deze coalitie is bereid om te luisteren, maar heeft de macht om dingen toch te doen zoals ze dat zelf wil. Een comfortabele positie.

Deze week verrichtte de nieuwbakken wethouder Peter Schop zijn eerste officiële handeling; in Oudenhoorn, de nieuwste buitenwijk van Hellevoetsluis gaf hij het startschot bij een sportwedstrijd. Die jongen is onervaren in het diepe gegooid om de ervaren Hans van Lith op te volgen. Niet makkelijk, want van Lith had de bloemen bij zijn afscheid echt wel verdient. Het is een beetje of je bij Feyenoord Robin van Persie op moet volgen. Ik wens hem - en deze gemeenteraad succes en een gunstig gesternte..

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant