Corrie van der Sande, inmiddels 60 jaar maar altijd jong gebleven.
Corrie van der Sande, inmiddels 60 jaar maar altijd jong gebleven.

Corrie van der Sande - CDA

Actueel 805 keer gelezen

Ooit droeg Corrie van der Sande het groen van GroenLinks, maar tegenwoordig het groen van het CDA, en groen is goed voor de ogen, schreef Hans Christian Andersen in een bekend sprookje.

Zestig jaar is ze nu en nog altijd even enthousiast als toen ze in 1994 voor het eerst kennis maakte met de gemeentepolitiek. In de Wereldwinkel (bestaat jammer genoeg niet meer), in de Vesting kwam Corrie o.a. Jan de Leeuw van Weenen tegen. Ze was toen lid van de PPR, een progressieve afscheiding van de christendemocratische partijen, en Jan de Leeuw van Weenen van de PSP en na een gesprek met Louis den Hertog (CPN) was een historisch links blok gevormd. In 1994 werd ze raadslid voor die combinatie die inmiddels GroenLinks heette.

Met de paplepel
Haar ouders waren erg in politiek geïnteresseerd en dus kreeg kleine Corrie haar politieke interesse met de paplepel ingegoten. Haar moeder steunde het werk van Amnesty International en haar opa was vakbondsman in hart en nieren. Zo weigerde hij de hem aangeboden positie van ouderling in de kerk, omdat zie zou kunnen botsen met zijn vakbondswerk.

Milieu
Het groen van het CDA past uitstekend bij de gedachten die Corrie heeft over het milieu.Ze vindt dat Hellevoetsluis daar een - al dan niet verplicht - actief beleid in voert: 'Kijk naar gasloos en met zonnepanelen bouwen, dat gaat echt in Hellevoetsluis gebeuren!' Ook projecten als 'Van Afval Naar Grondstof' draagt Corrie een warm hart toe.

Verkeersveiligheid
Eerder had het CDA het meldpunt 'Verkeersveiligheid' en die speelt nog steeds een grote rol in het beleid: 'Neem die helling van de Koninginnelaan naar de Oostdijk, je komt hijgend en puffend boven en dan moet je meteen weer afstappen. Daar hebben de fietsers nu voorrang. In Hellevoetsluis heeft het decentralisatie beleid vooral door het CDA met Hans van der Velde, vorm gekregen.

Door Cilia
Zo'n vier en een half jaar geleden ging de politiek toch weer kriebelen bij Corrie en kwam ze in contact met Cilia Meerman, een van de raadsleden voor het CDA met een enorme dossierkennis. Na een lang gesprek ging Corrie meedraaien in de steunfractie. Één van de bijzondere interesses die ze met Cilia deelt is het opknappen en weer in gebruik nemen van het Bomvrij Hospitaal, ook bekend als de bunker op de wallen, die al in de jaren vijftig in gebruik was als jongerenruimte en jeugdbibliotheek. Er werden voor de bunker al verschillende evenementen en concerten georganiseerd. Voor Corrie een ideale locatie om voor allerlei activiteiten te gebruiken, en bovendien een historisch gebouw dat verweven is met de geschiedenis van Hellevoetsluis.

Raadswerk
Corrie merkt niet zoveel van de afstand tussen politiek en burger. Ze vindt dat je als raadslid vaak wordt aangesproken over wijk en persoonlijke problemen van mensen en dat je zo de bevolking en de geluiden uit de wijken steeds beter leert kennen. 'Je vertegenwoordigt wel de bevolking, maar tegelijkertijd leer je ook ontzettend veel over wat er allemaal in Hellevoetsluis gebeurt. Juist van buiten je eigen kringetje. Ik heb er echt zin in!'

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant