Afbeelding

Nederlandse tuinen moeten op de schop om de bij te redden

Actueel 744 keer gelezen

Op woensdag 18 april gaf OERRR, het jeugdprogramma van Natuurmonumenten, het startschot voor het reddingsplan "help de bij." Overal in Nederland worden, naast de 205.000 kinderen van OERRR, kinderen opgeroepen zich aan te sluiten bij de bijenbrigade om met eenvoudige stappen in hun eigen omgeving de bij een serieuze overlevingskans te geven. Dat is ontzettend hard nodig. Nederlandse tuinen verstenen in rap tempo en daarmee dreigt een regelrechte ramp voor de bijen. 

Bijenmakeover 
Op woensdag 18 april zette de bijenbrigade van OERRR voor de eerste keer de schop in een betegelde tuin. Met hulp van ruim 30 buurtkinderen en onder aanvoering van OERRR ambassadrice Lisa Wade, bekend van ZAPP,  kreeg de tuin en de straat een 'bijenmakeover'. Leden van de bijenbrigade - in het dagelijks leven boswachters van Natuurmonumenten - lieten aan de kinderen zien hoe je met bijvriendelijke bloemen en planten, insectenhotels en zaadbommetjes en wat simpele aanpassingen de bij een kans geeft. De bijenbrigade trekt vanaf nu door het hele land om samen met kinderen de bij te redden. 

Nederlandse tuinen vormen potentieel bijenreservaat zo groot als vijf keer Nationaal Park Veluwezoom
In Nederland is ruim 56.000 hectare grond privétuin. Bijna de helft van deze tuinen ligt vol met tegels of grind. Dat betekent dat een gebied zo groot als ruim vijf keer Nationaal Park Veluwezoom nu nagenoeg onbewoonbaar is voor insecten. "Als je je realiseert dat sommige bijensoorten elke 15 minuten nectar moet eten om te overleven, is het geen wonder dat ze het zo moeilijk hebben. Overal ligt steen en bloemen zijn een zeldzaamheid geworden. In natuurgebieden is het voor bijen over het algemeen goed toeven, maar de Nederlandse tuinen MOETEN echt op de schop willen we de bij kans van leven geven," aldus prof. Dr. Koos Biesmeijer, wetenschappelijk directeur van Naturalis - een van de initiatiefnemers van Nederland Zoemt - en bestuurslid van Natuurmonumenten.

Verstening van onze tuinen
Prof. Dr. Koos Biesmeijer: "Internationale en Nederlandse onderzoeken tonen aan dat insecten dramatisch afnemen. Meer dan de helft van de 360 soorten wilde bijen van Nederland wordt bedreigd. Naast de intensieve landbouw en het gebruik van bestrijdingsmiddelen, is het gebrek aan voedsel en nestmogelijkheden door onder andere verstening funest voor insecten. Natuurlijk heb je als individu maar beperkte invloed op de impact van industrie en landbouw op , maar je kunt wel degelijk in je eigen omgeving het verschil maken. Elke tegel eruit en bloeiende plant erin is al winst. Behalve de situatie voor de bij verbeter je daarmee ook de waterafvoer en het klimaat." Het voortbestaan van de bij, en andere bestuivers, is niet alleen voor de biodiversiteit, maar ook voor het voortbestaan van de mens van groot belang. Zo'n 80% van de Nederlandse planten is voor de bestuiving grotendeels afhankelijk van insecten. Zonder hen geen groente en fruit, maar ook geen vruchten en zaden voor vogels en zoogdieren.

Bijenbrigade
96% van de Nederlanders heeft een tuin of balkon. Veel mensen, waaronder werkende ouders, kiezen uit gemak voor een betegelde tuin. Maar met de verstening van tuinen gaat een potentieel leefgebied van zo'n 56.000 hectare verloren voor wilde bijen in Nederland. De kinderen van OERRR leggen zich daar niet bij neer en dagen hun ouders en alle andere tuineigenaren van Nederland uit om in actie te komen. De bijenbrigade van OERRR helpt hen daarbij. De ambitie? Met alle kinderen van Nederland alle Nederlandse tuinen bij-vriendelijk maken. Op 18 april ging de eerste betegelde tuin in Rotterdam op de schop. 

OERRR
OERRR is een initiatief van Natuurmonumenten dat de natuurbeschermer in alle kinderen van Nederland wakker maakt, doordat ze met OERRR dingen in de natuur beleven die ze nooit zullen vergeten en ontdekken hoe ze de natuur kunnen helpen. Kinderen kunnen een 'help de bij'-actiepakket aanvragen via www.oerrr.nl/helpdebij. Bijna 2000 kinderen vroegen deze week al het actiepakket aan. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant